Autor: Raamatupidaja.ee • 8. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IMFilt esimene optimistlik sõnum

Maailma majandus hakkab tulema välja langusest, teatas eile Rahvusvahelise Valuutafond (IMF).

Tegu on esimese natuke positiivsema raportiga valuutafondilt. IMF tõstis järgmise aasta kasvuprognoose ja andis sellega vihje, et võib vähendada oma prognoose ka pankade kahjumitele, kirjutas The Financial Times.

"Halvem on seljataga, taastumine tuleb," ütles IMFi analüüsiosakonna juht Olivier Blanchard. Aga ta lisas ka hoiatuse: "See on tõenäoliselt siiski nõrk taastumine. Poliitikategijad peavad olema valvel jätkuvate majanduslike ja finantsriskide suhtes".

Siiski annavad investorid märku oma kahtlustest majanduse taastumise tugevuse suhtes, müües ära nii nafta, kulla kui ka muude kaupade väärtpabereid.

Maailma majandus kahaneb sel aastal 1,4 protsenti, kuid 2010. aastal ootab IMF juba 2,5% tõusu. Aprillis olid need numbrid IMFi raportis veel vastavalt -1,3% ja 1,9%.

Olivier Blanchard selgitas, et prognoosid on mõnevõrra paremad Aasia edusammude tõttu, eriti Hiinas ja Indias. IMF hoiatas, et taastumine on ebaühtlane ja majanduskasv jääb loiuks järgneval kahel aastal.

Suurem osa majanduskasvust tuleb tõenäoliselt arenguriikidest. Jõukad riigid, kus ka kriis alguse sai, jäävad tõenäoliselt majanduslangusesse kuni 2010. aasta alguseni või keskpaigani.

Arenenud majandused kahanevad sel aastal 3,8% ja 2010. aastal kasvavad vaid 0,6%, seisab prognoosis. Samas kasvavad arenguriikide majandused 1,5% sel aastal ja 4,7% järgmisel.

Blanchardi sõnul peavad valitsused jätkuvalt kulutama raha, et innustada nõudlust, aga samas peaksid riigid käsile võtma ka eelarvedefitsiidid, mis paljudes jõukates riikides on juba kontrolli alt väljumas. "Ilma õige poliitikata on olemas suur risk, et taastumine on nõrk," hoiatas IMFi analüütik.

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700