Autor: Raamatupidaja.ee • 19. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Q Vara saneerija: maksuvõlga saab vähendada

Q Vara saneerimisnõustaja Ene Ahas ütles, et saneerimisseadus lubab maksuvõlga ümber kujundada, sh vähendada, kuna seaduses pole fikseeritud riigi nõude ümberkujundamise keeldu.

Seoses saneerimisseaduse vastuvõtmisega läinud aasta detsembris on tekkinud vaidlused, kas riigi nõuet ehk maksuvõlga saab saneerimismenetluses ümber kujundada, sealhulgas vähendada. Advokaadibüroo Soraineni advokaadid on mitmel korral antud teema tõstatanud Äripäeva õigusblogis

"Tulenevalt võrdse kohtlemise põhimõttest on maksuhalduri nagu iga teise võlausaldaja nõuet, kelle kohta ei ole saneerimisseaduses fikseeritud nõude ümberkujundamise keeldu, võimalik ümber kujundada saneerimismenetluses," kommenteeris Q Vara saneerimisnõustaja Ene Ahas. "Puudub seadusest tulenev alus eelistada maksuhaldurit teiste võlausaldajate ees," lisas ta.

Ahas ütles, et Q Vara saneerimiskavas on kajastatud maksuhalduri nõue põhivõla osas summas 18 705 321 krooni. 

Maksu- ja tolliameti kodulehel oli Q Vara maksuvõla suurus 18. mai seisuga 18 700 216 krooni pluss intress 1 477 874,71 krooni. Küsimusele, kas saneerimisnõustajad rahuldavad maksuameti nõude 100%, Ahas konkreetselt ei vastanud. MTA kodulehekülje info maksusaldo põhivõla osas on hetkeseis, nimetatud summas on arvesse võetud nii saneerimismenetluse algatamise seisuga olnud maksuvõlg kui ka saneerimismenetluse aegne periood, lisas ta.

"Q Vara on tegutsev ettevõte, millest tulenevalt on saneerimismenetluse ajal tekkinud täiendavad maksukohustused. Saneerimismenetluse ajal tekkinud maksukohustused on kõik täidetud," kinnitas Ahas. Summade erinevus (saneerimismenetluse algatamise seis ja 18.05.09) ei ole tingitud Ahase sõnul mitte sellest, et Q Vara oleks tasunud maksuhalduri kui ühe võlausaldaja võlga tagasi saneerimismenetluse ajal, vaid tegemist on nn saneerimismenetluse aegsete maksude ettemaksuga. "Seega, kui võtta aluseks üksnes saneerimismenetluse aegne periood, siis ei ole Q Varal käesoleva hetke seisuga maksuvõlga, vaid on ettemaks," teatas saneerimisnõustaja.

Advokaadibüroo Soraineni partneri ja advokaadi Karin Madissoni hinnangul ei tohiks riik saneerimisseadust enda kasuks tõlgendada. "Kui 2004. aastal jõustunud pankrotiseadus tühistas maksunõuete eelisõiguse võrreldes teiste tagamata nõuetega (enne seda tuli maksunõue rahuldada kolmandas järgus pärast töötajate nõudeid ja pandiga tagatud nõudeid), siis saneerimisseaduse enda kasuks tõlgendamisega soovib riik jällegi sellise privileegi endale vähemalt saneerimiste korral saada," kirjutas advokaat Äripäeva õigusblogis.

"Sellisest riigile eelisseisundi andmisest on loobutud enamikes Euroopa riikides just nimelt seetõttu, et tegelikult ei eksisteeri ühtki sisulist põhjust, miks peaks riik võlausaldajana olema paremas olukorras kui ülejäänud kreeditorid," kirjutas Madisson.

Madisson ütles, et ühtegi kohtulahendit hetkel veel riigi nõude ümberkujundamise kohta saneerimismenetluses tehtud ei ole ja seepärast ei saa veel öelda, kas maksuvõlgasid hakatakse vähendama või mitte.

13. mail teatas Harju Maakohtu kohtunik Merike Varusk Q Vara saneerimiskava kinnitamise kohta, et annab saneerimisnõustajatele aega seitse päeva esitada täiendavaid andmeid. Kohtunik ütles Äripäevale, et ta ei oska hinnata, millal ta pärast seda otsuse langetab. Q Vara saneerimisnõustaja lubas täiendavad andmed esitada.

Kohtunik ei kommenteerinud lähemalt, kas maksu- ja tolliameti nõue Q Vara saneerimiskavas kujundatakse ümber või mitte. "Vastuseks teie kirjale selgitan, et seisukoha Eesti Vabariigi (maksu- ja tolliameti kaudu) nõude osas võtab kohus saneerimiskava kinnitamise otsustamisel. Seisukohta vormistatakse määruses, millega kohus otsustab saneerimiskava kinnitamise. Enne määruse väljaandmist ei saa kohus oma seisukohta avaldada," ütles kohtunik vaid.

Loe ka maksu- ja tolliameti seisukohta maksunõude vähendamiste kohta saneerimismenetluses

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700