Autor: Katre Pilvinski • 26. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet: pankrot on efektiivsem kui maksude ajatamine

Maksude ajatamine on probleemide edasilükkamine, kui senine ärimudel enam ei toimi, tuleks sellega sotid ära klaarida ning uue asjaga tegelema hakata, märkis maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav.

"Oleme teinud ja teeme maksude ajatamisi väga palju," sõnas Aav. Tema kinnitusel on viiemiljardilisest maksuvõlast ajatatud üle 300 miljoni krooni. Seda on ikkagi väga palju, viis korda rohkem kui aasta tagasi, lisas Aav.

"Näeme, et üha rohkem on neid ettevõtteid, kes ei suuda seda graafikut täita, see arv järjest kasvab. Ajatamine pole ju reeglipärane soodustus, see on vastutulek ajutises raskuses olijale. Siin ongi küsimus, et mis hetkest on muutunud ajutine raskus alaliseks raskuseks," rääkis maksuameti juht.

Aav sõnas, et meie majanduse maht on kokku kukkunud ja raha on turul oluliselt vähem kui ettevõtjate poolt pakutavaid kaupu ja teenuseid. "Konkurents on väga tihe ja tegelikult on selge, et kõigile, enam niimoodi teenistust ei jätku nagu see oli kaks aastat tagasi," ütles ta.

Ta lisas, et paratamatu on see, et osa müüjaid kukuvad konkurentsis välja, kuid samas loogiline, et kõik üritavad ellu jääda. "Need ärimudelid, mis töötasid 2006. aastal, ei tööta enam," sõnas maksuameti juht.

Aav ütles, et maksuhalduri poolelt vaadatuna on siin dilemma koht, et millistele ettevõtetele, kes on ausalt maksuvõla deklareerinud, vastu tulla ja millistele mitte. "Oht on see, et hakatakse nägema maksude mitte maksmises konkurentsieelist. Võib tekkida lumepalli efekt, et ausad ettevõtted hakkavad kasutama ebaausaid võtteid, et ellu jääda," rääkis ta.

"See tähendab meie majanduse jaoks seda, et meie ettevõtjate energia kulub skeemitamisele, reeglite rikkumisele, aga mitte normaalsele ettevõtlustegevusele. See on meie majanduse jaoks suur tugev pidur," sõnas Aav.

Ta lisas, et õige oleks vaadata oma ärimudel üle ja kui see pole tänasesse majandusolukorda sobiv, tuleks hakata midagi uut tegema. "Ning et saaks uue asjaga tegelema hakata, tuleks vana asjaga sotid ära klaarida, et mitte jääda vanasse kinni," viitas ta pankroti valikule.

Aav rääkis, et täna on näha, et väga paljud ettevõtted ei suuda oma senise ärimudeliga ellu jääda. "Kuigi me saame reaalselt aru, et paljudele pole see võimalik. Seetõttu on tunduvalt mõistlikum, kui ettevõtjad valivad ausa pankroti. Ettevõtjatel on aga valehäbi pankroti ees, et see on midagi taunimisväärset," märkis ta.

"Kui aga majandusolukord on selline, et ettevõtlus tuleb ümber struktureerida, on see täiesti normaalne tegevus. Mida kiiremini me muudame ebaefektiivse ettevõtlusvormi konkurentsivõimeliseks, seda kiiremini hakkab meie majandus tõusma," kinnitas maksuameti juht. "Ettevõtjate energia läheb uute ideede ja ärimudelite rakendamisele,  tulevad uued ja kallimad töökohad ja rohkem lisaväärtust," lisas Aav.

Originaalartikkel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700