16. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firmapidu - tea, kuidas käituda!

Suurte pidude hooaeg on käes! Vaatamata üldisele majanduslangusele, peetakse jõulupidusid ettevõtetes ikka edasi. Firmapeol oskuslikult käitudes võid anda kogunisti positiivse tõuke oma karjäärile. Paraku on võimalus ka vastupidiseks: kes peol vindi üle keerab, riskib peategelaseks saamisega oma kolleegide anekdootides. Alljärgnevalt leiad nõu küsimustele: mida selga panna, millised on sobilikud vestlusteemad ning kõige olulisem: kui palju tohib tarbida alkoholi?

Kõige tähtsam on meeles pidada, et firmapidu või mistahes ettevõtte tööväline väljasõiduüritus, on siiski midagi muud kui erapidu: sa ei ole seal kunagi päris privaatselt ning see pidu on otseselt seotud sinu tööalaste sidemetega. Ülemused ja kolleegid jäävad ikka oma ametikohta täitvateks isikuteks ning ei muutu semudeks. Ka sa ise esindad oma ettevõtet kolmandate osapoolte, näiteks peokeskuse teenindava personali suhtes, kus pidu peetakse ja lood seeläbi tahtlikult või tahtmatult firma mainet.

Kunagi ei tohi kaotada kontrolli oma käitumise üle

Firmapeol või ühisväljasõidul ei tohi oma käitumise üle kunagi kontrolli kaotada, näiteks hakata liigse alkoholi mõju all laudadel tantsu vihtuma. Päris tõenäoliselt ei suhtu ettevõtte juhtkond hästi asjaolusse, et sa ei kontrolli oma käitumist. Seepärast riskid end sääraselt ülal pidades töökohakaotusega.

Klassikaliseks eksimuseks on ka vale riietuse valik. Parim lahendus sellise vea ennetamiseks on teha natuke taustauuringut peo korraldustiimi hulgas ning küsida järele, millise peo või väljasõiduga tegu on. Tõenäoliselt saad sealt kõige adekvaatsemaid nõuandeid, mille järgi riidevalikul otsustada. Mõistlik on uurida ka teiste kaastöötajate käest, mida nemad selga panna plaanivad. Igal juhul on targem küsida mitut arvamust, kui usaldada vaid ühe kolleegi nõuannet. Väga olulist rolli mängib ka koht, kus pidu pidada kavandatakse. Kui seda korraldatakse mõnes peenes restoranis, on selge, et tuleb valida pidulikumad riided.

Mida tähendab "business casual"?

Kui riietuseks soovitatakse vabaajarõivastust, siis ei tähenda see kaugelt veel, et töötajatel oleks sobilik ilmuda kohale väljaveninud ja päevinäinud teksadega. Kui valida teksad, siis peaksid need siiski olema natuke esinduslikumad ja korrektsed. Ka siis, kui riietusnõudeks antakse ette „business casual“ tasub olla ettevaatlik: sageli on sellega mõeldud vaid, et mehed võivad loobuda lipsust. Rusikareegel on järgmine: parem olla natuke "overdressed" kui "underdressed", sest alati on võimalik heita pealt pintsak ja lips, kuid väga vabameelset riietust on raske muuta sobivalt pidulikumaks.

Etiketieksperdid soovitavad naistel järgida järgmist nõuannet: Kuna firmapeo näol on tegemist ikkagi tööalase sündmusega, on mõistlik end mitte liiga paljastavalt, superseksikalt ega ka mitte liiga liibuvalt riietada.Mitte ainult riietusega ei pruugita paraku peol mööda panna. Ka smalltalk’i teemade valikul on mõistlik olla ettevaatlik. Oleks vale piirduda vaid selle peoga seotud jututeemadega. Soovitav on järgida tavapäraseid smalltalk’i reegleid ning mitte viia juttu negatiivsetele teemadele. Ja veel üks nõuanne: Igal juhul võtke vestlusest osa, ärge isoleerige end teistest pidulistest. Sellist käitumist tõlgendatakse teiste poolt sageli kui üleolevaks ja upsakaks.

Õppige tundma uusi kolleege

Kasuta võimalust laiendada oma suhetevõrgustikku ja püüa saavutada kontakti kolleegidega, kellega sul pole seni olnud lähemat kokkupuudet. Kunagi ei või ette teada, kuidas üks või teine inimene sinu hilisemas elus sulle kasulik olla saab. Seepärast võib üks lühike sõbralik vestlus firmapeol seni tundmatu kaastöötajaga sulle kunagi ootamatult positiivseid tagajärgi tuua.

Ka joomise ja söömise koha pealt tuleb üht teist meeles pidada: ära joo kunagi nii palju alkoholi kui sa arvad, et kannatad, vaid alati pigem vähem. Soovitav on söömise ja joomise koha pealt endalt ise küsida, millise mulje võib su käitumine teistele jätta. Mida sa ise mõtleksid kolleegist, kes on ära joonud kaks pudelit punast veini, kuid ei ole enda arvates siiski veel mitte purjus? Söömise juures tasub samuti säilitada tagasihoidlikkus. Ei tasu tormata esimesena buffet’ juurde ja laduda oma taldrik viimse ääreni täis. Ebasobilikud on seejuures ka kommentaarid stiilis: „ Täna tuleb söögile tuld anda, sest see on ju tasuta. Firma maksab!“.

Viisakusreeglid enne ja pärast pidu

Ja veel paar meeldetuletust oluliste viisakusreeglite koha pealt: saanud kutse, tuleb kutsujale oma osalemist kindlasti teada anda vastavalt kutsel märgitud teatamisajale. Kui oled vastanud kutsele jaatavalt, on viisakas peole saabudes kutsujat tänada. Väiksemate firmade puhul on selleks tavaliselt firmajuht, osakonna tasemel peetaval peol osakonnajuhataja. Kui tegemist on väga suure peoga näiteks kontsernitasemel, ei pea kutse eest eraldi tänama hakkama.

Ja pärast pidustusi? Kui juhtumis keegi vindi väga üle keeras, siis on parem sellest lihtsalt vaikida. Kui oled ülemustega peo käigus sinatamise peale üle läinud, on targem peale pidu vastavaid isikuid siiski uuesti teietada.Allikas: www.monster.de

Autor: Daily Saviauk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700