Autor: Raamatupidaja.ee • 27. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

STAT: Palgatöötaja brutotulu suurenes aastaga viiendiku

Palgatöötaja kuukeskmine brutotulu oli 2007. aastal 11 415 krooni ehk ligi 2000 krooni suurem kui aasta varem, teatab Statistikaamet.

Maakonniti said palgatöötajad suurimat palka Harju ja Tartu maakonnas, kus palgatöötaja kuukeskmine brutotulu oli 2007. aastal üle Eesti keskmise. Palgatöötaja kuukeskmine brutotulu oli suurem Tallinna-lähedastes omavalitsusüksustes. Brutotulu pingerea 15. esimese hulgas oli 14 Harju maakonna omavalitsusüksust.

Naiste kuukeskmine brutotulu oli mullu 9563 ja meestel 13 425 krooni, varasema aastaga võrreldes tõusis naiste brutotulu ligi 1600 ja meeste 2300 krooni. Naiste keskmine brutotulu oli mullu meeste omast 29% väiksem, varasema aastaga võrreldes see näitaja oluliselt ei muutunud.

Maakonniti erines mullu naiste ja meeste kuukeskmine brutotulu kõige vähem Tartu ja kõige rohkem Hiiu maakonnas, aasta varem vastavalt Võru ja Hiiu maakonnas.

Omavalitsusüksuste võrdluses oli sarnaselt varasema aastaga mullu naiste ja meeste kuukeskmine brutotulu suurim Viimsi vallas (vastavalt 14 418 ja 21 789 krooni) ja väikseim Piirissaare vallas (4186 ja 6985 krooni). Omavalitsusüksustes oli naiste ja meeste brutotulu erinevus väikseim Nõva ja suurim Lohusuu vallas, aasta varem vastavalt Ruhnu ja Lavassaare vallas.

Statistikaameti palgatöötaja kuukeskmine brutotulu analüüs tugineb Maksu- ja Tolliameti andmetele. Palgatöötaja kuukeskmine brutotulu on saadud jagades kuu keskmine väljamaksete summa kuu keskmise väljamaksete saajate arvuga.

Meeste kuukeskmine brutotulu oli 2007. aastal kõigis vanuserühmades suurem kui naiste sama näitaja. Meeste kõrgem brutotulu ei tähenda, et sama tööd tegevad mehed ja naised saaksid ebavõrdset palka. Maksu- ja Tolliameti andmete põhjal ei saa teha järeldust soolise diskrimineerimise kohta, sest vastavad taustandmed puuduvad.

Brutotulu erinevused vanuse ja soo järgi on üks teema Statistikaameti täna ilmunud kogumikus "Linnad ja vallad arvudes. 2008. Cities and Rural Municipalities in Figures”. Kogumik pakub piirkondlikku statistikat ning analüüsib omavalitsuslike linnade ja valdade arengut.

Täpsem teave:Kristi Lehto
0

AnalüütikAnalüüsi ja väljaannete talitusStatistikaametTel 433 0581

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700