Autor: Raamatupidaja.ee • 23. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajutise töövõimetushüvitise maksmine

Ajutise töövõimetuse hüvitis on rahaline kompensatsioon, mida haigekassa maksab töövõimetuslehe alusel kindlustatud isikule, kellel jääb ajutise töövabastuse tõttu saamata sotsiaalmaksuga maksustatud tulu.

Ajutise töövõimetuse hüvitist makstakse töövõimetuslehe alusel inimestele, kes on kindlustatud tööandja või võlaõigusliku lepingupartneri kaudu või füüsilisest isikust ettevõtjana. Töövõimetushüvitise arvutamisel lähtub haigekassa Maksu- ja Tolliametist saadavatest andmetest.

Ajutise töövõimetuse hüvitist arvutatakse ametlikelt sissetulekutelt. Kui makstakse ümbrikupalka, siis saab inimene hüvitist vähem. Seda, mida kaotab ümbrikupalgaga, saab teada Maksu-ja Tolliameti kodulehelt.

Oma ajutise töövõimetuslehe seisu saab teada internetipangast, kodanikuportaalist (https://portaal.riik.ee/x/kodanik/ ) või helistades haigekassa lühinumbril 16363.

Kindlustatud isikul ei ole õigus saada hüvitist, kui:

tema või tema hooldatava haigestumise või vigastuse põhjustas isiku tahtlus või see on tingitud joobeseisundist,

tema või tema hooldatav isik eirab arsti määratud meditsiiniliselt põhjendatud ravi, mille tõttu tervenemine on takistatud,

ajutine töövõimetus algab hetkel, millal kindlustatud isik on palgata puhkusel, lapsehoolduspuhkusel, osaliselt tasustataval puhkusel või lapsendaja puhkusel,

töövabastus hoolduslehe alusel algab ajal, millal kindlustatud isik on põhi- ja lisapuhkusel.

Kindlustatud isikul ei ole õigus saada hüvitist rikkumise päevast alates, kui:

kindlustatu jätab mõjuva põhjuseta määratud ajal arsti vastuvõtule minemata,

kindlustatu täidab ajutise töövõimetuse ajal töö- või teenistuskohustusi ja saab selle eest sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu või tegeleb ettevõtlusega.

Kindlustatul, kellel on õigus saada sünnitus- või lapsendamishüvitist, ei ole õigus saada sama aja eest haigus- või hooldushüvitist.

Kindlustatul, kellel on õigus saada haigushüvitist, ei ole õigus saada sama aja eest hooldushüvitist.

Tabel hüvitise määramise ja maksmise kestvuse ning hüvitise % kohta

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700