9. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saun soojaks!

Süüta sauna ahi õigesti.

Saunaahju õigesti süüdates vähendad ebameeldivate väikeste algosakestepääsemist õhku. Need on tervisele väga kahjulikud. Umbes kolmandikhingamisteede haiguseid põhjustavast õhusaastest tekib ahju ja kaminakütmisest.Lao suuremaid puud alla ja peenemaid risti peale.Süüta tulease pealt puutohuga, näiteks kaks süttib hästi ja põleb korralikult.Põletaesimene ahjutäis söeks ja alles siis täida ahi uuesti. Ära põleta saunaahjus prügi, kilet, plastmassi või värvitud laudasid.Puhastest ja kuivadest puudest ei tule musta suitsu.12 tõde saunatamisest

1. Suurel osal inimestest kergendab saunatamine uinumist ning suurendab sügava une määra.2. Saunatades eritab organism stressihormoone ja heaolu hormoone.3.Vindise peaga saunatamine on ohtlik, kuna siis on vererõhk madalam kuitavaliselt. Madalam vererõhk võib põhjustada minestamist.4. Inimese süda pumpab verd umbes 5 liitrit minutis, kuumas saunas aga võib see olla kuni 13 liitrit minutis.5. Ei ole mingit teaduslikku tõestust selle kohta, et saun kiirendaks kuidagi pohmelli möödumist.6. Tavaliselt tehakse saunavihad kaseokstest, kuid selleks võib kasutada ka tammeoksi, kadakat ja kõrvenõgeseid.7. Kui saunavihtasid tahetakse säilitada kas kuivatatuna või külmutatuna, siis tuleks vihad valmis teha jaanipäeva aegu.8. Saunatamine koos jääaugus ujumisega läheb aina rohkem moodi, kuna selle tegevuse on nüüd avastanud ka noored.9.Mõned psühholoogid ütlevad, et saunatamise aegsed ja selle järgsedpositiivsed tunded on seotud lapsepõlve soojuse ja turvatundega.10. Infrapunasaunas on kuiv soojus. Seal higistamine ei teki sauna niiskusest vaid keha siseselt nagu sportides.11. Seest külma veega niisutatud saunamüts lisab saunatamise naudingut ning võib pakkuda leevendust isegi migreeni puhul.

Autor: Liisa Näripea

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700