27. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õppepuhkus: kui pikalt saab õppepuhkust võtta ja kuidas arvestatakse?

Kui pikalt võib õppepuhkusel olla ja kas selle kestust arvutatakse töö- või kalendripäevades? Kuidas loetakse tööpäevi siis, kui töötatakse graafiku alusel ja vahetus kestab 24 tundi?

Puhkuse kestuse arvutamine toimub puhkuseseaduses sätestatud korras. See tähendab, et arvesse võetakse peale rahvuspüha ja riigipühade, kõik kalendripäevad, kaasa arvatud iganädalased puhkepäevad - laupäev ja pühapäev.

Näiteks: Töötajale antakse õppepuhkust 10 kalendripäevaks alates 18.12.2006, kestab see 30.detsembrini. Vahepeal on 3 riigipüha (24.-26.detsember), neid arvesse ei võeta. Pühi ei võeta arvesse ühelgi juhul, ka siis mitte, kui nad langevad laupevale või pühapäeavale.

Nii nagu põhi- ja lisapuhkuse puhul, ei ole ka õppepuhkuse andmisel tähtsust, milline on töötaja tööajakorraldus. Vahet ei ole, kas tööpäev kestab 8, 10, 12 või 24 tundi. Kui algab õppepuhkus, arvutatakse selle kestust ikka kalendripäevades konkreetsest kuupäevast alates.

Ühe õppeaasta kohta on õppepuhkust ette nähtud vähemalt 30kalendripäeva. Seda nii põhi-, kesk- kui ka kõrghariduse taotlejatele. Seda puhkust antakse vaid õppija soovil!

Lisaks avaldusele tuleb tal tööandjale esitada ka õppeasutuse teatis õppe toimumise aja ja õppevormi kohta.

Ühel õppeaastal kasutamata jäänud õppepuhkuse või selle osa arvel järgmisel õppeaastal pikemat puhkust nõuda ei saa.

Viimasel õppeaastal antakse õppe lõpetamiseks täiendavat õppepuhkust:

1) põhihariduse omandamise puhul 28 kalendripäeva;2) keskhariduse omandamise puhul 35 kalendripäeva;3) kõrghariduse omandamise või bakalaureuse kraadi kaitsmise puhul 42 kalendripäeva;4) magistri- ja doktoritöö kaitsmise puhul 49 kalendripäeva.

Kas töötaja saab õppepuhkuse aja eest puhkusetasu nagu tavalise puhkuse puhul ja kas see tuleb välja maksta enne puhkuse algust?

Tasemekoolitusega seotud õppepuhkusel viibivale töötajale on tööandja kohustatud säilitama keskmise palga kümneks päevaks ja ülejäänud päevadeks säilitatakse vähemalt kehtiv alampalk (tänavu on 4350 krooni kuus ja 27 krooni tunnis). Nii on ette nähtud täiskasvanute koolituse seaduses (§ 8 lg 5). See raha ei ole käsitletav puhkusetasuna puhkuseseaduse tähenduses. Seda arvutatakse keskmise palga arvutamise korra järgi (Vabariigi Valitsuse 15. augusti 2001. a määrus nr 275). Samuti ei laiene sellele rahale puhkuseseaduse § 24, lg 1 säte, mille kohaselt puhkusetasu makstakse (kantakse üle) täies ulatuses hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Õppepuhkuse ajaks säilitatav keskmine palk ja alampalk makstakse välja (kantakse üle) palgapäeval, kuid poolte kokkuleppel võib seda teha ka varem, midagi ebaseaduslikku selles ei ole.

Autor: Luule Käis

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700