Autor: Raamatupidaja.ee • 13. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-sigarette Internetist postiga tellida ei saa

Maksu- ja Tolliamet tuletab klientidele meelde, et nn elektroonilisi sigarette ei tohi Eestisse postiga tellida, riiki toomisel kehtivad e-sigarettidele samasugused piirangud nagu teistele ravimitele. E-sigaret koosneb kahest osast: elektrilisest seadmest ja nikotiinilahusega täidetud kapslitest. Ravimiamet, kes teeb Eestis järelevalvet nii ravimite kui meditsiiniseadmete üle, on klassifitseerinud seadme meditsiiniseadmeks ning nikotiinikapslid ravimiks. Nikotiinikapslid on määratletud ravimiks, kuna nikotiini kasutatakse tema farmakoloogilise toime tõttu suitsetamisest loobumisel ning lisaks väidetakse, et toodet võib kasutada tubakasõltuvuse ravis. Maksu- ja Tolliameti Põhja maksu- ja tollikeskuse tollikontrolli juhataja Peeter Kõve sõnul on viimasel ajal mõnevõrra sagenenud juhtumid, mil e-sigarette on tellitud Internetist postiga. „2008. aastal on avastatud juba 10 e-sigarettide juhtumit, milles on kokku avastatud lisaks üle 400 nikotiini sisaldava kapsli,” rääkis Kõve. Ravimiseaduse § 25 lg 3 kohaselt Interneti teel tellitud ravimite kättetoimetamine postis ja kullerposti teel ei ole lubatud. Ravimeid võib nii Euroopa Liidu piires kui teistest riikidest Eestisse sisse ja Eestist välja vedada üldjuhul Ravimiameti loa alusel. Ravimite toimetamisele postiga kehtivad täiendavad piirangud. Peeter Kõve sõnul võib ravimeid saata välismaale või toimetada Eestisse ainult eraisiku poolt eraisikule, samas tuleb silmas pidada, et ühes saadetises ei tohi Ravimiameti loata olla üle viie avamata jaemüügipakendi. Reisimisel Eestisse e-sigarettidega või kapslitega sisenemisel tuleb arvestada ravimitele seatud piirangutega. Eestisse saabuv ja Eestist lahkuv reisija võib kaasa võtta ravimeid, mida ta kasutab meditsiinilisel eesmärgil isiklikuks või temaga kaasasolevate loomade tarbeks. Ravimiameti loata võib isiklikuks tarbeks kaasa võtta kuni viis erineva nimetusega ravimpreparaati, iga ravimpreparaati kuni viis jaemüügipakendit. Ravimid peavad olema tootja pakendis. Eestisse on püütud tuua ka ilma märgistuse ja dokumentatsioonita e-sigarette, samuti on postiga Eestisse saadetud nikotiinikapslite pakenditel olnud puudu märgistus tootja, päritoluriigi ja koostise kohta. Selliste toodete kasutamisel puuduvad garantiid kvaliteedi ja ohutuse kohta ning see võib kujutada tõsist ohtu kasutaja tervisele. Eestis kontrollib nii Euroopa Liidu sisest kui ka välist postiliiklust Maksu- ja Tolliamet, seetõttu avastab toll postiga saadetud ravimeid. Ravimite avastamisel, mis ületavad lubatud piirnormi on Maksu- ja Tolliamet kohustatud tõkestama nende liikumise ja olenevalt juhtumist võib alustada kas väärteo- või kriminaalmenetluse. Täpsemalt e-sigarettidest on kirjutatud Ravimiameti kodulehel – http://www.ravimiamet.ee/13573. Infot tollipiirangute kohta on võimalik saada MTA koduleheküljelt rubriigist „TOLL”, tolli infotelefonil 8800 814 ja e-posti aadressil [email protected]. Lugupidamisega Priit Rum Maksu- ja Tolliamet Peaspetsialist meediasuhete alal Telefon: 676 2969; 502 0786 E-post: [email protected]
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700