Autor: Raamatupidaja.ee • 17. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksaks õige rohkem makse?

Kuna majanduskasv Eestis aeglustub ja välisanalüütikud ennustavad kinnisvaraturu langust, pakume teiste riikide näidetel välja mõned võimalused, kuidas riigi kukrusse lisaraha saada.

Tele- ja raadiomaks

Saksamaal peab iga raadio- ja televiisoriomanik iga kuu kindlat maksu maksma. Kokku on see summa 17,03 eurot ehk umbes 265 krooni kuus. Kel on kodus vaid raadio, peab maksma 5,52 eurot ehk umbes 86 krooni.

Raha läheb otse avalik-õiguslikule ringhäälingule. Näiteks saab kanal ARD, mida ka Eestis näidatakse, 186 krooni ning väiksemad jaamad ülejäänu.

Kes raadio või televiisori ostust vastavale ametnikule ühe kuu jooksul ei teata, peab halvimal korral peaaegu 16 000kroonist trahvi maksma.

Kiirteemaks

Mõned on võib olla omal nahal kogenud, et Kesk-Euroopa kiirteedel sõites peab akna küljes oleme vastavat luba tähistav kleeps. Nii küsitakse näiteks Austrias 10päevase sõiduloa eest 119 krooni ning aastase loa eest 1132 krooni.

Kiirteemaksu kehtestamist rahandusministeeriumi andmetel Eestis plaanitud ei ole - maksu kehtestamine võiks kõne alla tulla siis, kui siin oleks mõni kiirtee olemas.

Koeramaks

Kõik Saksamaa uued lemmikloomaomanikud peavad ühe kuu jooksul alates koera hankimisest sellest kohalikule ametkonnale teatama.

Summa, mida loomapidamise eest küsitakse, varieerub suuresti ning sõltub kohaliku omavalitsuse paika pandud hinnakirjast.

Näiteks kui Dresdenis tuleb koera eest aastas välja käia 108 eurot (1684 krooni), siis mõni väiksem linn võib piirduda 30eurose (468kroonise) maksuga. Kõik oleneb sellest, kui madalal tahetakse koerte arvu linnas hoida.

Rahandusministeeriumist öeldi, et koeramaks on iseenesest maksuna võimalik ka Eestis, ent see otsustus oleks juba iga kohaliku omavalitsuse enda teha.

Loe veel: maksaks õige rohkem makse

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700