27. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aeduba on lihast väärtuslikum

Aeduba on püstiste või väänduvate vartega üheaastane rohttaim. Kuna ta on külmakartlik, siis pannakse seemned mulda alles öökülmade möödudes, kuid ta areneb küllaltki kiirelt, nii et õitseb juba juunis-juulis ja kaunu saab toiduks juba juuli lõpus. Aedoa liike on tohutult palju, Eestis kasvatatakse peamiselt harilikku aeduba ehk Türgi uba.

Ehituse järgi jagunevad kaunad kolme rühma:

kiududeta aedoad e suhkruoad — nahkjas sisekile puudub, kaunaõmblused on kiududeta;

poolsuhkruoad

poetisoad

Sellegapeab arvestama, kui ostame seemneid. Meie aedades kasvatatakse kalilleuba, mis on samuti toiduks kasutatav ning annab suurt saaki(paljud ei tea seda). On nii valge-, puna- kui ka mustaseemnelisi.

Toiduks kasutatakse nii poolvalminud kui valminud teri värskelt, kuivatatult, soolatult, sügavkülmutatult või konserveeritult.

Aeduba väärt toidutaim

Aedubaon toiteväärtuselt lähedane aedhernele. Mineraalaineid kaaliumi,kaltsiumi, rauda ja rasvu ning C-vitamiini sisaldavad oad rohkem kuiherned.

Vitamiinidest on aedoas olemas peaaegu kõik B-grupi vitamiinid,karotenoidid (A-vitamiini eelvitamiinid) ja C-vitamiin. Aedoa teradessisaldub vaske ja tsinki rohkem kui enamikus köögiviljades.

Nagu teame, on tsink oluline organismis osa ensüümide, insuliini ja hormoonide sünteesis.

Aedoadon rikkad valgu poolest (4-6%), oavalkude toiteväärtus on ligikauduvõrdne lihavalguga. Inimese seedekulgla omastab aedoavalke paremini kuinäiteks kala- või lihavalke. Aedoavalk on lihavalgust väärtuslikum ningubades on kuus korda rohkem valke kui piimas ja kolm korda rohkem kuinisuleivas.

Kõige paremini omastab organism valku kergeltkupatatud ubadest. Aeduba sisaldab tähtsamaid aminohappeid: metioniini,triptofaani, lüsiini, arginiini, türosiini ja histidiini.

Aeduba ravib

Aedubakui ravimtaime on tuntud juba ammu. Ravimina kasutatakse oakaunu jaseemneid — ube. Temas on aine, mis on sarnane insuliiniga ja toimibsoodsalt suhkru ainevahetusele veres, mistõttu soovitataksesuhkruhaigetele.

Soodne naatriumi ja kaaliumi vahekord terades jarohelistes kaunades kiirendab vee eraldumist kudedest, mistõttu onsoovitatav südame- ja veresoonkonna haiguste korral.

Aeduba ravibsuhkruhaigust, mao- ja maksahaigusi, neeru- ja põiehaigusi, kõrgetvererõhku, südamehaigusi, veresoonte lupjumist, kroonilist reumat,podagrat ja neerukive (õiekeedus). Aedoakaunte söömine vähendab verekolesteroolisisaldust ja elavdab jämesoole tegevust.

Vanemas eas on lausa vajalik kasutada toidus aedube,sest need turgutavad südametegevust ja nii saab vähendada lihaosatähtsust toidus.

Kuivade kaunte keedust kasutatakse peamiseltreuma raviks, neerude haigestumisel uriini väljutava vahendina jasuhkrusisalduse vähendamiseks veres. Keeduse valmistamiseks tuleb kaunukeeta 15 min ja juua pool klaasi enne sööki 2 korda päevas. Aedoamõningatel liikidel on ka kasvajavastane toime.

NB! Aedubeei tohi süüa toorelt, sest need sisaldavad mürgiseid ühendeid (valkainefasiin), mille toime keetmisel ja hapendamisel kaob.

Autor: Aive Luigela

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700