11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ole oma elu peremees

Me tahame ise otsustada oma elu ja aja üle. Samas on töö seotud sellega, et saame palju ülesandeid ja palveid. Kuidas on võimalik olla oma aja peremees? Kuidas öelda “ei”? Kuidas sõlmida mõistlikke kompromisse?

Tehkem väike katse, mõõtkem ühte minutit. Sulgeme silmad, mõtlemata, mis toimub. Kui arvate, et üks minut on täis, avage silmad ja kontrollige kuidas on lood teie ajatajuga.

Me tajume aega erinevalt ja selles erinevas tajus oleme me aja ees võrdsed. Kui mõelda, et iga päeva alustades antakse meile 86 400 sekundit. Kõik me saame neid ühepalju, kui palju keegi on jõudnud neid sekundeid mõistlikult ära kulutada ja palju on tuulde lennanud, sõltub juba igaühest endast.

Ei ole olemas ajapuudust, on vaid aja ebaefektiivne kasutus. Efektiivne ajakasutus on oskus, mida saab omandada. Me peame harjutama, enese jaoks harjumuse looma – ka aja planeerimises.

See nõuab süsteemsust ja järjepidevust.Eesmärgiks ei ole kindlasti mitte olla:        - üleorganiseeritud;        - ülepingutaja;        - ajahull.

Kõik eelpool nimetatud tüübid on muutnud aja planeerimise oma kohustuseks, see on neile tõsine ja raske töö. Liiga suur organiseeritus ei tee head ning võib olla sama ebaefektiivne kui liiga väike. Tean üht naist, kes lõi oma firma ja selle arendamise käigus otsustas, et ei taha pühenduda ainult tööle. Firma loomise kõrvalt oli tal pere tekkinud. Ta taandus ning läks palgatööle, öeldes, et eelistab õhtuti panna kontoriukse kinni ning pühenduda pärast tööd ainult perele. Paindlikkus võib olla eri eluetappidel erinev.

Millest alustada?

Võti on üsna lihtne – planeerimine. Ükskõik, kui hõivatud te ka poleks, võtke alati aega planeerimiseks. Proovige teha harjutust käega seda kord kõvasti kokku pigistades, sel seejärel lõdvalt rippuda lastes ning te näete, et parim on töötada käega, mis on heas toonuses ja paindlik, mitte liiga pinges. Samamoodi on enda organiseeritusega.

Kuidas asju järjekorda seada?

Kui ehitada üles püramiid, võiks see välja näha nõnda:o Igapäevased ülesandedo Lähemad eesmärgido Kaugemad eesmärgido Väärtused ja elueesmärgid

Alustage sellest, et võtate vaba aega ja panete endale kirja asjad, mis elus on olulised ja tähtsad. Näiteks mõne aasta eest aja teemaga alustades sõnastasin ma enda jaoks olulised väärtused. Kõige kõrgemal kohal oli areng. Mida ses asjas iga päev ette võtta? Tuleb seada mõned kaugemad eesmärgid (näiteks magistrantuur) ning sõnastada nädala või kuu sihid. Alles sealt lähtudes on hea mõelda igapäevaülesannetele. Seegi aitab teha igapäevast kontoritööd, kui teada, kus suunas ma püüdlen.

Tähtsate asjade jaoks elus on alati aega. Teil on kahte liiki väärtusega aega:. Töövõime on siis kõige suurem. Tavaliselt kestab see aeg umbes 2 tundi. Igaühel on see erineval kellaajal.. See on aeg, mil saame kätte olulisi inimesi, suhtleme inimestega, kes on meile sel ajal vabad (suhtlemine ülemuste ja klientidega).

- Sisemine tippaeg

- Välimine tippaeg

Kuidas leida aega, mida te ei teadnud endal olevat?

Mitte midagi tehes võime me saata rohkem korda. Puhanumana teeb inimene rohkem tööd.• Kasutage maksimaalselt ära üleminekuaeg. Pikka kohvijoomisaega jõuab kasutada väga kasulikult: päeva planeerida, harrastusega tegeleda. Soovitaksin seda suurendada;• Kasutage kasulikult kohvipausidele kuluvat aega;• Kasutage sõitudele kuluvat aega (kõrvaklappidest keelt õppides või mõne raamatu ettelugemist kuulates);• Lõunasöögi ajal tehke näiteks jalutuskäik;• Kasutage ära ooteaega;• Rakendage uneaeg enda kasuks tööle kas seda vähendades või endale küsimusi esitades enne magamaminekut;• Koostage nimekiri tegevustest.

Te ei suuda kunagi teha kõike, mida teised teilt ootavad. Oluline on õppida ütlema “ei”. “Ei” võib olla peegeldav, põhjendatud, edasilükkav, loomulik või nn “katkine plaat”. Samuti tehke mõistlikke kompromisse. Kui kogu planeerimine läheb keeruliselt, sest ette tuleb pisiasju, esitage lihtsalt küsimus: milline on parin kasutusviis minu ajale just praegu? Ning õppige seda küsimust esitama võimalikult tihti.

Autor: Piret Bristol

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700