Autor: Raamatupidaja.ee • 8. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantsarvestus

14.august

Finantsarvestus majandusarvestuse keskkonnas. Arvestuse korraldamise põhimõtted.Raamatupidamisprotsess, kontodele kirjendamine, korrigeerimiskanded,stornokanded, finantsaruannete koostamine. Finantsaruannete koostamise metodoloogilisedalused: eeldused, printsiibid, tingimused.

Majandusarvestus ja raha ajaväärtus. Liht-ja liitintressid. Üksiksumma ja annuiteedi tulevane ja nüüdisväärtus.Komplekssituatsioonid (üksiksumma ja annuiteet)

Lühiajalised finantsinvesteeringud: olemus ja liigitamine. Finantsinvesteeringuteesmane arvelevõtmine, edasine kajastamine (õiglase väärtuse ehk reaalväärtuse meetod) ja kajastamiselõpetamine.

21.august

Ostjate debitoorse lühivõlgnevuse arvestus. Ostjate arved ja vekslid. Ebatõenäolise laekumisearvestus. Faktooringud (regressiga ja regressita faktooring).

Varude liigid ja laoarvestussüsteemid: pidevarvestus ja perioodiline arvestus. Varudearvestuse meetodid (FIFO, LIFO, tükimeetod, kaalutud keskmine).Vähimväärtusepõhimõte.

28.august

Põhivara arvestus. Materiaalse põhivara liigid ja soetamiseeriviisid (ost, vahetus, aktsiate emiteerimine). Materiaalse põhivaraamortisatsioonimeetodid (lineaarne, kahekordselt alaneva jäägi meetod,tegevusmahule põhinev meetod). Materiaalse põhivaraga seotud täiendavatekulutuste (hooldus, remont, parendus) kajastamine. Materiaalse põhivaramahakandmine. Loodusvarade ja depletsiooni arvestus. Immateriaalse põhivaraliigid ja arvestus. Immateriaalse põhivara amortisatsioon. Pikaajalisedfinantsinvesteeringud: olemus ja liigitamine. Finantsinvesteeringute esmanearvelevõtmine, edasine kajastamine (õiglase väärtuse ehk reaalväärtuse meetod ja amortiseeritudsoetusmaksumuse meetod) ja kajastamise lõpetamine.

Rentimise kontseptuaalsed alused.Rentimise arvestus rendilevõtja seisukohalt: kasutus- ja kapitaalrentimine(kapitalirent), nende võrdlus. Rentimise arvestus rendileandja seisukohalt:kasutus- ja otsene finantseerimisrentimine. Rentimise täiendavad arvestusalasedprobleemid: lõpetamismaksumus, müügi-tüüpi rentimine, tagasirentimisega müügitehing.

04.september

Lühiajalised kohustised (lühikohustised): maksta olevad arved, laenud, tulevasteperioodide tulud. Palga ja puhkusetasu arvestus. Eraldiste moodustamine.

Pikaajalisedkohustised: vekslid, võlakirjad,laenud. Pikaajaliste laenude ja kaubavekslite arvestus. Võlakirjade arvestus.

Omakapital. Osakapital ja aktsiakapital. Eelisaktsiad jalihtaktsiad. Nimiväärtus ja ülekurss (üleväärtus). Aktsiate emiteeriminemärkimisega ja ilma märkimiseta. Mitterahaline sissemakseaktsiakapitali/osakapitali. Aktsiate arvestus. Tagasiostetud omaaktsiad ja omaosad, nende arvestuse meetodid (nimiväärtuse meetod, soetushinna meetod).Dividendid: rahadividend, aktsiadividend (fondiemissioon). Dividendidearvestus. Jaotamata kasumi arvestus. Reservide arvestus. Laenudekonverteerimine omakapitaliks.

11.september

Müügitulukajastamise tingimused. Müügitulu kajastamine müügihetkel ja müügitulu kajastamise erijuhud(valmidusastme meetod).

Raamatupidamise aastaaruanne: raamatupidamisbilanss, kasumiaruanne, rahakäibearuanne (rahavoogude aruanne), omakapitali muutumise aruanne, aastaaruandelisad.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700