Autor: Raamatupidaja.ee • 13. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pankrottide arv Eestis väheneb

Krediidiinfo ASi seitsmendat aastat koostatavast Eesti pankrottide uuringust selgub, et kuigi ettevõtete arv on Eestis kiiresti kasvanud, väheneb pankrottide arv kolmandat aastat järjest.

2006. aastal kuulutati Eestis välja 352 ettevõtte maksejõuetus. Aastaga vähenes pankrottide arv 16% võrra. Kui 2005. aastal pankrotistus Eestis 0,44% kõikidest firmadest, siis möödunud aastal 0,33% ehk iga 300.

Suurima pankrotistumise määraga piirkond on endiselt Ida-Virumaa, kus ettevõtte tõenäosus pankrotistuda on kaks korda suurem kui Eestis keskmiselt. Vähem on pankrotte Saaremaal, Viljandimaal, Tartumaal ja Jõgevamaal. Tegevusaladest on suurima pankrotiohuga töötlev tööstus ja toitlustamine.

Pankrotiettevõtete bilansse analüüsides selgus, et pankrotistumise ohule viitab kõige sagedamini negatiivne omakapital, suur kahjum viimasel aastal ning normaalsest oluliselt madalam likviidsus. Iseloomulik on lühiajaliste kohustuste märgatav suurenemine.

Pankrotistunud ettevõtetel on maksu- ja tolliameti ees tunduvalt rohkem pikaajalisi võlgnevusi kui teistel ettevõtetel. Ligi pooltel 2006. aastal pankrotistunud ettevõtetest esinesid märkimisväärsed maksuvõlad juba enam kui aasta enne maksejõuetuse välja kuulutamist. Eriti valvsaks peaks kreeditori muutma kasvav maksuvõlg. Kolm kuud pidevalt suurenenud maksuvõlg viitab probleemidele ettevõtte maksevõimes.

Pankrotistumise ohtu on võimalik ette näha ka Krediidiinfo reitingu abil. Krediidiinfo annab igal aastal Eesti ettevõtetele reitingu, mis iseloomustab ettevõtte riskantsust krediteerija seisukohast. Möödunud aastal pankrotistunud ettevõtetest said 82% viimase esitatud majandusaasta aruande põhjal nõrga Krediidiinfo reitingu.

Võrreldes teiste Euroopa riikidega on Eesti pankrotistumise määr keskmisest madalam – 34 pankrotti 10 000 ettevõtte kohta. Kõige väiksem on pankrotistunud ettevõtete osakaal Poolas (2 pankrotti 10 000 ettevõtte kohta) ning kõige suurem Luksemburgis (239 pankrotti 10 000 ettevõtte kohta). Lätis ja Leedus on vastavalt 61 ja 127 pankrotti 10 000 ettevõtte kohta.

Krediidiinfo AS on Baltimaade juhtiv krediidiinformatsiooni koguja, töötleja ja vahendaja, kelle põhiülesandeks on ettevõtete finantsriskide maandamine. Alates 2006. aasta oktoobrist kuulub Krediidiinfo maailma suurima infoteenuste pakkuja Experian Groupi ettevõtete hulka. Experian tegutseb enam kui 30 riigis üle maailma ning annab tööd 12 500-le inimesele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700