4. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muljed koolituselt MTÜ ja SA raamatupidamine ja majandusaasta aruande koostamine

Olen raamatupidaja olnud 12 aastat erinevates äriühingutes, kuid MTÜ raamatupidamisega pole varem kokkupuuteid olnud. Sel aastal on mul esmakordselt vaja ühele MTÜ-le aastaaruanne koostada ja arvasin, et on kasulik ennem väike koolitus läbida. Seetõttu otsustasin 23.jaanuaril raamatupidaja.ee poolt korraldatud MTÜ ja SA raamatupidamise aastaaruande koostamise koolituse kasuks.

Kuna raamatupidamisega on ikka nii, et mida parasjagu vaja ei lähe, ega seda ei õpitaka. Olen väga rahul, et sellel koolitusel käisin, vastaseljuhul oleksin oma esmakordse aastaaruande koostamisega kindlastihätta jäänud.

Osalejaid olikoolitusel 70 ringis, kuid koolitus ise müüdi vägakiiresti läbi, mis näitab seda, et nõudlus teemajärgi on suur. Sai väga palju kasulikku infot.

MTÜ raamatupidamineon valdavalt kassapõhine, sest tulud tulevad ju reeglinasihtfinantseerimisest või liikmemaksudest ja tihtipeale võibaasta lõpus olla olukord, kus kulud mingi projekti jaoks onjuba tehtud, kuid raha laekub alles järgmisel aastal. Kuiosaühingu raamatupidamises käsitletakse selliselt tehtudkulusid kasumiaruandes jooksva aasta kuludena, siis MTÜ-s tehtudkulusid enne kuluks kanda ei tohi, kui nende eest on ka rahalaekunud. Tehtud kulusid tuleks hoopis käsitleda bilansisettemaksudena. Raha laekumisel enne bilansipäeva tehakseeelmisesse aastasse korrigeerimiskanded ja lisatakse tulud eelmiseaasta TULUDE ja KULUDE (sellist aruannet kasutavad MTÜ-d)aruandesse ning ettemaksud märgitakse siis vastavalt kuludeks.

Palju kasulikku infot olika maksumuudatuste kohta, mis ei puuduta küll ainult MTÜ-sid,vaid kõiki äriühinguid. Lektor Elle Märitz tegioma tööd suurepäraselt, üle pika aja osalisinkoolitusel, kus ei kasutatud liigseilt võõraidtermineid ning teema tehti sõna otseses mõttes puustette ja punaseks. Ka kaasa antud materjal oli väga põhjalikkoos MTÜ kontoplaanide ja aruannete näidistega. Suur tänulektorile ja raamatupidaja.ee-le ning usun, et sarnaseid koolitusituleks kindlasti veel teha.

Vaata ka 27. veebruaril toimuvat koolitust "Mittetulundusühingute ja sihtasutuste raamatupidamine ja majandusaasta aruande koostamine"

Autor: KPMG Baltics AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700