17. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome suusatarvetefirmal Sporttikojootti ky on hea raamatupidaja

Soomes Kuopios peab oma suusasporditarvetega tegelevat firmat Sami Heiskanen. Sporttikojootti ky on 1997. aastal asutatud firma ja nagu näete Sporttikojootti ky interneti kodulehelt http://www.sporttikojootti.fi, ulub selle ettevõtte sümbolil hunt või koiott uljalt oranzhi kuu taustal.

Koiott on iseenesest Sami Heiskanenilemmikloom, kuna ta võrdleb enda olemust selle loomaiseloomuga – olla võitmatu ja tulla igalt poolt tervenavälja. Koiottidele ei meeldi küll suusatada, see-eest SamiHeiskanenile meeldib väga, ta on ju kogu elu tegelenudsuusaspordiga. Kunagi osales Heiskanen Soomes tippspordivõistlustel,ent teatud hetke loobus võistlusspordist. Seejärel, 1997.aastal asutas oma firma, mis hakkas tootma suuski ja turustamasuusavahasid ja muid olulisi suusatamisega seotud spordi- javiimistlusvahendeid.

Tema töö näeb enamastivälja nii, et telefoni või e-maili teel tuleb talletellimus inimestelt või sportlastelt, kes vajavad suuskadelenäiteks korralikku ja uut põhjaviimistust. Võisoovitakse hoopis tellida uusi suuski. Või tellitakseSporttikojootti ky internetipoest erilisi suusavahasid, millekasutamise kunsti on Sami ja tema meeskond õppinud aastategatundma peensusteni.

Sami Heiskanen teab, et õigestiettevalmistatud suusapõhi on see, mis suusatamisel vägapalju loeb. Kui tellida temalt ettevalmistust suuskadele, millegasaaks sõita erinevate talveilmadega, võib ta ettevalmistada mitu erinevat paari suuski. Näiteks ühe paariselliseid, mille põhjastruktuur sobib sõita talveilmalmiinus kümme kraadi ja teise paari nullkraadise temperatuurigailma jaoks sobivalt.

Suusapõhja struktuure võibolla kümneid ja kümneid erinevaid. Lisaks erinevateleilmadele sõltuvad need suusamaterjalist, aga ka lumepaksusest,millel sõidetakse.

Heiskanen leiab, et parim lumepaksus,millega suusatada, on see, kui lund on ühe meetri ringis. Aganormaalne suusatamistingimus on tagatud ka siis, kui on olemas jubavähemasti 10 cm lund. Tegelikult loevad suusatamisel lisakslumepaksusel väga paljud tegurid, lisab Heiskanen. Esiteks –kui sõita nii-öelda „turistisportlasena“, lihtsaltoma lõbuks, loeb väga palju lisaks normaalselelumepaksusele maastik, kus sõita. Loeb seltskond ja loevadmõnusalt libisevad suusad, hea varustus. Tippsordis määravadpalju lisaks sportlase vormile peamiselt kaks tegurit, räägibHeiskanen – suuskade täpne ettevalmistus ja väga heasuusaraja kvaliteet.

Suusaäris loeb ilm

Suusaäris seab oma reeglidilmastik, räägib firmajuht. Sest talvine periood on aeg,kui tehakse suurem osa tellimusi.

Palju tellimusi tuleb Heiskaneniettevõttele Soomest. Inimesed saadavad Heiskanenile suuskiettevalmistamise jaoks isegi kauba/matkaposti teel, mille süsteemon Soomes väga hästi reguleeritud, räägibHeiskanen.

Tulevikus on Heiskanenil plaan Eestisseoma äri laiendada, sest tema sõnul on Eestis vägatugevad ja pikaaegsed suusatraditsioonid, samuti headilmastikutingimused.

„Tegelikult sooviksin tulevikult justseda, et saaksin laiendada oma äri, sest iga ärimees sooviblaiendada oma äri, muuta seda suuremaks. Aga mina ei taha omafirmat teha väga palju suuremaks. Tahaksin vaid leida rohkemhäid kliente, sest hea koostöö loob pinnase heaksäriks.“

Rahast rääkides kinnitabHeiskanen, et tavaelus pole see tema jaoks nii oluline. Elementaarnemateriaalne kindlustatus on tal saavutatud ja sellisel juhul poletavaelus rahaprobleem enam nii aktuaalne. Kuid äris on rahatalle jätkuvalt väga oluline. Sest äri on suuresti jurahavoogude liikumise ja liigutamisega seotud, leiab ta.

„Samas tean rikkaid inimesi, kes eiole üldse õnnelikud. Seega – õnn ei tule elusrahast. Usun, et inimese teevad õnnelikuks sõbrad!“tõdeb Heiskanen.

Tegelikult on üsna huvitav seegi,et ka oma firma raamatupidamise on Heiskanen usaldanud sõbrale,kellele kuulub Kuopios raamatupidamisfirma, mis pakubraamatupidamisteenust erineva suurusega firmadele. Seejuures onseesama raamatupidaja Heiskaneni firmale raamatupidamist teinud jubaüheksa aastat – kogu firma eksisteerimise aja ningraamatupidamine on olnud nende aastate jooksul täitsabriljantses korras, räägib Heiskanen, kes on omaraamatupidajaga väga rahul.

„Hea ja korras raamatupidamine onmulle kui firmajuhile väga oluline,“ tõdeb ta. „Sestilma selleta ei saa ju kuidagi. Eriti Soomes – seal on vägaselged ja kindlad seadused, mille järgi firma raamatupidaminepeab olema tehtud. Kui nendest kinni ei pea, kui raamatupidamine onlohakalt seatud firmasiseselt, võivad tulla firmale vägakõrged maksud ja firma tegevus võib olla lõpetatudväga ruttu.“

Heiskaneni käest käivadeelnevalt läbi pea kõik olulisemad dokumendid, misliiguvad edasi raamatupidajani. Peamiselt viib Heiskanen oma firmagaseotud dokumendid ise raamatupidaja kätte, sest väga paljusuhtlevad ja teevad nad koostööd vahetult, kunaraamatupidamisfirma asub Sporttikojootti ky kontorist vaid 1 kmkaugusel. Samuti suhtlevad nad palju e-maili ja telefoni teel.

Raamatupidaja hoiab loomulikult silmapeal selgi, et kliendid oleksid oma arved õigeaegselt tasunudja kõik vajalikud ülekaneded oleksid tehtud. Vastaselkorral teavitab raamatupidaja kohe Heiskaneni.

„Olen leidnud oma firmale vägahea raamatupidaja ja see valmistab vaid rõõmu. Sestteisiti ei oleks firma korralik käekäik ju võimalik,“kinnitab Sami Heiskanen.

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700