27. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea aastaaruanne on meeskonnatöö tulemus

...tõestab Eesti Haigekassa kogemus. Neljandat aastat järjest sai Raamatupidamise Toimkonna konkursi "Finantsaruandluse lipulaev" avaliku sektori kandidaatide seas esimese koha ja lipulaeva tiitli Eesti Haigekassa.

Haigekassa majandusaasta aruanne koosneb 3 osast – tegevusaruanne, eelarve täitmise aruanne ning raamatupidamise aastaaruanne. Tegevusaruande koostamisel löövad kaasa pea kõik haigekassa osakonnad, andes aru, mida ja kuidas on aasta jooksul tehtud ning saavutatud. Täpsemalt tutvustatakse strateegilisi eesmärke ning kuidas neid on täidetud. Viimaseks kasutatakse mõõdikuid, mis on juba varem paika pandud tulemuskaardiga. Raamatupidamise aruande ja numbrite eest on vastutav finantsosakond. Eelarve täitmise seletuskirja kirjutavad kokku vastavad osakonnad. Lõplikult üheks dokumendiks koondamine ja korrigeerimine on finantsosakonna ülesanne.

Haigekassa finantsosakonna koosseisu kuulub 9 inimest: osakonna juhataja, pearaamatupidaja, 4 vanemraamatupidajat, 2 raamatupidajat ning finantsosakonna spetsialist. Osakonna põhiülesanne on haigekassa finants- ja juhtimisarvestuse korraldamine. Tööülesannete hulka kuuluvad haigekassa raamatupidamise korraldamine, haigekassa 3-aastase finantsprognoosi koostamine, haigekassa eelarveprojekti koostamise protsessi juhtimine, nõukogule esitatavate perioodiliste aruannete koostamine ja raamatupidamise aastaaruande kokkupanemine, osalemine haigekassa arengukava ja tulemuskaardi väljatöötamisel, haigekassa ja tema osakondade kulude planeerimise analüüsimine ja kureerimine.

Raamatupidamise korraldamine on reguleeritud finantsosakonna põhimäärusega ning raamatupidamise sisekorraeeskirjaga.

Töötajatel on laialdased teadmised ja pikaajalised kogemused ning oma töös ollakse täpsed ja korrektsed. Igal inimesel on oma kindlalt määratletud valdkond, mille eest ta vastutab. Kogu orgnisatsioon moodustab ühtse sõbraliku kollektiivi, kus valitseb meeldiv õhkkond.

Tähelepanu pööratakse nii tehnoloogia arendamisele kui inimeste tööalasele täiendamisele. Regulaarselt korraldatakse koolitusi ning investeeritakse kaasaegsetesse töövahenditesse.

Eesti Haigekassale on lipulaeva konkursil edu toonud järgmised asjaolud:

Kvaliteet.Jooksvalt sisestatud andmete kvaliteet garanteerib kvaliteetse tulemuse kalõpparuannete kirjutamisel.Pidev kontroll ja kvartaalne aruandlus tagavad andmete kvaliteedi. Välja on töötatud abistavad protseduurid ja juhendid.Hea aruande koostamise aluseks on meeskonnatöö ja infoliikumine. Kättesaadav teave ja inimeste kaasatus kindlustavad kompaktse ja asjaliku aastaaruande koostamise, mis on aru saadav nii finants-, tervishoiu- kui muu eriala eksperdile.Majandustarkvara SAP kasutuselevõtt on oluliselt laiendanud andmete analüüsimise võimalusi. Nii nagu haigekassa tegevus on läbipaistev, peab seda olema ka haigekassa aastaaruanne ja rahavoode liikumine.

Regulatsioon ja kontroll.

Kaasatus.

Laiemad võimalused.

Läbipaistvus.

Auhindu saanud aruannetega saab tutvuda haigekassa kodulehel http://www.haigekassa.ee/haigekassa/aruanded/

Konkurss EV Raamatupidamise Toimkonna kodulehel http://www.easb.ee/

Autor: Raamatupidajate Koolituskeskus RAKS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700