Autor: Raamatupidaja.ee • 11. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vastab Rita Ilisson

Kes ma olen?

Oleneestlane, kes sündis New Yorgis 24. veebruaril 1954.

Minuvanemad olid eestlased ja kodus räägiti eesti keelt. NewYorgis tegelesin amatöörina teatri, tantsu, muusika japoliitikaga. Võtsin osa BATUNi (Baltic Appeal to the UnitedNations) tegevusest.

Eestion alati olnud minu isade maa ja minu laste tulevik - “the land ofmy fathers and the future of my children”. Mulle on oluline, etEesti oleks ja jääks riigiks, kus kõigil on heaelada, kasvatada oma lapsi demokraatlikus vaimus ja parandadaseaduskuulelikult oma elu kvaliteeti.

Abiellusinnoorelt saarlasega – Urmas Suiga, kellega sain poja.

YorkÜlikoolis Torontos omistati mulle majandusteadlase kraad, pärastmida kolisin Stockholmi ja hakkasin õpetama rahandust,raamatupidamist, mikro- ja makroökonoomikat. Stockholmiskohtusin soomlase – Ilkka Heikkiläga, kellega sündis meil4 last ja me töötasime temaga koos kuni tema surmani 2001.aastal.

1993.aastal nimetas Eesti Vabariigi Valitsus mind EVRaamatupidamistoimkonna esimeheks. Tollal väljatöötatudstrateegia eesmärgiks oli lähtuda IASist ja tänusellele olime siis ja oleme ka nüüd Euroopast ees.

2001-2005.aastal olin Rahvusvahelise Raamatupidamise Toimkonna NõuandvaKogu liige.

Nüüd töötanMoldovas aitamaks neil kooskõlastada oma seadused acquiscommunitare-iga.

Kuimul oleks enam aega pühendaksin rohkem aega lastele. Pööraksinenam tähelepanu veeohutuse õpetamisele meie järeltulevalepõlvele. Mereriigina on oluline, et Eesti elanikud oleksidveeohutuse suhtes enam teadlikud.

Midatähendab minu jaoks raamatupidamine/raamatupidaja?

Raamatupidajakvalifikatsioon peaks olema ühtlustatud IFACi poolt tunnustatudettevalmistusega. Pearaamatupidaja peab olema enam kui arveametnikning teadma enam kui pelgalt raamatupidamise ja maksunduse põhitõed.Pearaamatupidaja ettevalmistus ei peaks jääma kuidagi allaaudiitorilt nõutavale ettevalmistusele. Sarnaselt IFACi pooltsissetoodud mõistele PAIB (Public Accountant in Business)võiks ka Eestis luua analoogse mõiste näiteksaruandluse eest vastutav isik, nagu Rootsis - redovisnings ansvarig.Hetkel toimiv kutsekvalifikatsioonisüsteem ei ole piisavtagamaks ühtlast ettevalmistust. Samuti peaksid niieksamiküsimused kui ka vastused olema pärast eksamitoimumist avalikud.

Millisedon need väärtused, mis annavad minu elule suuna?

Minujaoks on olulisim inimeste sisemine intelligents ning loodan, etinimesed suudavad nüüd ja edaspidi käituda väärikaltnii enda kui teiste suhtes.

Sinule,hea konverentsil osaleja, tahan soovida jätkuvat tarkust,mõistmist ja tasakaalukust! Samuti põhjendatudenesekindlust kuna oma oskuste ja teadmiste osas ei jää mekuidagi alla teiste riikide spetsialistidele. Neid väärtusituleb hoida ja nende üle uhke olla.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700