16. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas sõlmida Soomes töölepingut?

Tööleping võib Soomes olla sõlmitud nii tähtajatu kui ka tähtajalisena. Kui sõlmitakse tähtajaline tööleping, tuleb lepingus selgelt formuleerida tähtajalise töölepingu sõlmimise põhjus. Samuti ei tohi tööandja ilma põhjuseta teha mitut järjestikust tähtajalist töölepingut. Põhjus seisneb selles, et nii võib töö-andja kõrvale hoida tööstaaLiga seotud lisatasude maksmisest. Kuid siin tuleb tähele panna, et selliste tähtajaliste lepingute järjestikku sõlmimise õigsus on tihti tõlgendamise küsimus. Ei saa näiteks väita, et kui tööandja sõlmis töötajaga kolm järjestikust tähtajalist töölepingut, on kindlasti tegemist seaduserikkumisega. Sellistes vaieldavates küsimustes lähtub Soome kohus igast konkreetsest juhust eraldi.Töölepingu sõlmimisel võib töötajaga kokku leppida katse-aja. Katseaeg ei tohi olla pikem kui neli kuud. Kui tööaja kestus jääb alla kaheksa kuu, tohib katseaeg olla pool kokkulepitud tööajast. Katseaega puudutavates küsimustes lasub tööandjal eriline kohustus anda töötajale teavet, kui kollektiivlepingus on kokku lepitud soodsamad tingimused. Katseajal võivad pooled töölepingu lõpetada lihtsustatud korras. Tööandja ei saa siiski ilma põh-juseta töölepingut katseajal lõ-petada.

Kui töötaja saadetakse tööle teise piirkonda, kui on töölepingus töö tegemise kohana kokku lepitud, võib töötaja lisaõigusena saada sõidukulude hüvitust. Seda tingimust rikuvad tööandjad tihti. Hüvitise suuruse kinnitab igal aastal Soome maksuamet.

Palka võib maksta tunnitasuna, kuutasuna või mõne muu ajaühiku järgi. Palk tuleb maksta kokkulepitud tähtajal. Kui palgamakse ajaks on kokku lepitud lühem periood, näiteks tunnitasu või nädalapalk, peab palka maksma vähemalt kaks korda kuus ja muul juhul vähemalt kord kuus. Soovitatav on palga maksmine ülekandega.

Küsi palgaarvestust

Tähele tuleb panna sedagi, et töötajale tuleb palgapäeval anda ka palgaarvestuse väljavõte, et töötaja teaks täpselt, kuidas tema palka ja sealt maha minevaid makseid on arvestatud. Tööaja kokkuleppimine on tähtis, et töötaja teaks täpselt, kuidas tema tööaja arvestus käib ja kas ta on teinud ületunde. Ületundide arvestus periooditi on Soomes väga täpne ning erineval ületöö ajal on erinev ületunnitasu. Tööandjal on kohustus pidada tööaja täpset arvestust. Juhul kui töötaja soovib sellega tutvuda, on tööandja kohustatud seda talle ka tutvustama. Ületunnitöö on teine selline töölepingu tingimus, mida tööandjad tihti rikuvad, jättes töötajale lihtsalt ületundide eest tasumata.

Puhkuse suhtes piisab, kui töölepingus on märgitud, millise puhkuseseaduse sätte alusel puhkust antakse.

Töölepingu lõpetamisest etteteatamise tähtaegade puhul piisab, kui töölepingus on näidatud, millist töölepingu seaduse sätet tuleb sellisel juhul kohaldada. Töölepingu lõpetamisest etteteatamise minimaalsed tähtajad tulenevad seadusest ja töötaja suhtes halvemaid tingimusi ei tohi töölepingus kokku leppida. Nii töötaja kui ka tööandja lühim etteteatamistähtaeg on töölepingu seadusest tulenevalt 14 päeva. Põhimõtteliselt on etteteatamis-tähtaeg seotud sellega, kui pikk on töötaja tööstaaL konkreetse tööandja juures.

Nõu ja info Soome tööle minejale

[email protected]

www.sak.fi/tallinn

Autor: Pille Lember

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700