5. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väärikusest

Kujutlegem, et on kaks venda Jim ja Jack. Jim oli lahke, kaastundlik ja aitas teisi, teiste hulgas ka Jacki. Noore mehena lavastas Jack venna süüdi rängas kuriteos, mistõttu Jim sattus vanglasse, kus teda pidevalt piinati ja ahistati. Vanglast vabanenuna ei suutnud ta tööd leida ning oli sunnitud kerjama. Inimesed väldivad teda, sest ta näeb ebameeldiv välja. Oma südames on ta tegelikult puhas nagu lumi. Jack on niisama halb, kui Jim on hea. Ühtlasi on ta samavõrd edukas, kuivõrd Jim on edutu. Jack on lugupeetuse ja kodanikuvooruste musternäidis. Ta on ametiredelil edenev jõukas juhtivtöötaja, keda kõik kiidavad. Ta on abielus ümbruskonna kauneima naisega ja tema lapsed käivad parimates koolides. Oma välise käitumisega on ta ära petnud isegi naise ja lapsed. Jack on koguduse vanem, kirikunõukogu liige, kiriku silmapaistev toetaja. Ta valiti oma linna aasta kodanikuks kui vooruslikkuse kehastus ja edukas ettevõtja. Ometi on ta kogu oma edu ja rikkuse saavutanud teda usaldanud inimese armutu hävitamise kaudu.

Jacki ja Jimi näide on võetud Pojmani õpikust "Eetika. Õiget ja väära avastamas". See aitab juhtida meie tähelepanu sellele, kuidas inimesed võivad edu püüeldes kaotada väärikuse. Jack kasutas oma huvides ära venda, n-ö instrumentaliseeris Jimi. Ta käitus ebamoraalselt oma alluvate, pereliikmete ja kogudusekaaslaste suhtes. Kui heita pilk praegusele Eesti ühiskonnale, võime kohata nii Jacke kui ka Jime ning kindlasti ka paljusid vahepealseid variante.

Peaminister Andrus Ansip kutsus oma iseseisvuspäevakõnes elama suurte sihtide nimel, jäämaks ellu ning saamaks jõukaks, täpsemalt jõudma viie Euroopa jõukama rahva sekka. Eeltoodut võib vaadelda kui üleskutset olla edukas. Samal ajal tuletas Riigikogu esimees Ene Ergma meelde, et kõrge positsioon ei anna eristaatust ning et eetika kehtib kõigile. Ta on korduvalt rõhutanud, et eetika koht on südames.

Mis on olulisem? Olla edukas? Olla väärikas? Saada edukaks vahendeid valimata? Olla nii edukas kui ka väärikas?

Tähtis pole mitte edu, vaid väärikus, on öelnud Albert Einstein. Kuid mis on väärikus? Miks on väärikus oluline? Mis teeb ühe inimese väärikaks? Kas ebaõiglasele inimesele, kes näib õiglane ja on uskumatult edukas, saab omistada väärikust? Aga õiglasele inimesele, kes näib ebaõiglane ja on uskumatult ebaedukas?

Väärikust on raske määratleda. Ühes tähenduses on väärikus positsioon ühiskonnas. Nii saame tõdeda, et Jacki positsioon annab talle väärikuse. Teises tähenduses räägitakse väärikusest kui millestki, mis ei sõltu inimese positsioonist ühiskondlikus hierarhias. Viimase määratluse puhul kujutab väärikus endast moraalset ideaali. See, kui inimesel puudub teiste tunnustus, ei tee teda väärituks teises tähenduses. Nii tuleb tõdeda, et ka Jimil on väärikus. Väärikuse annab inimesele võime järgida moraaliseadust temas eneses. Samal ajal on Jack oma väärikuse maha mänginud, muutes ümbritsevad inimesed vahendiks enda edu nimel. See, et teised Jacki ebaväärikatest tegudest teadlikud pole, ei muuda asja. Oluline on, et inimene ise ei saa endast lugu pidada. Nii ei jää muud üle kui tõdeda, et see, kas inimesele on tähtis edu või väärikus, sõltub sellest, kas inimene mõistab, mida tähendab olla inimene - kaasasündinud väärikuse kandja.

Autor: Kristi Lõuk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700