4. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on aroomiteraapia ja kuidas seda igapäevaelus kasutada?

Aroomiteraapia ontänapäeva maailmas saavutamas üha tähtsamat kohtainimeste igapäevaelus, kuna juba ka väga paljude kauplusteja ka supermarketite lettidele on tulnud müüki erinevadeeterlikud õlid, samuti viirukid ja aroomiküünlad.Endale meeldiva aroomiga õli, küünla võiviiruki leiab kindlasti igaüks ise, kuid järgnevalt natukearoomiteraapia teoreetilisest küljest.

Mis on eeterlikud õlid?

Eeterlikud õlidon naturaalsed, kontsentreeritud taimeekstraktid, mis on veeaurugadestilleeritud või pressitud värsketest taimedest.Näiteks GoodKaarma seepides on samuti hulgaliselt kõrgekvaliteediga (100% puhtaid) eeterlikke õlisid.

Eeterlikudõlid mõjutavad emotsioone ja mõtteid lõhnatajukaudu, vallandades biokeemilise reaktsiooni limbilises süsteemis– see on aju regioon, mis on ühenduses emotsioonide, mäluformatsiooni ja motivatsiooniga. Õlide mõju inimesemeeleolule ja mõtetele võib olla vaevumärgatav võitugev, see oleneb paljudest asjaoludest - nagu dieet, inimesetundlikus, tema ümbrus jne. Lõhn on ju meie kõigeotsesem ja võimsam taju, ta on mitmete inimese kõigepõhilisemate reaktsioonide ja funktsioonide alustalaks.

Eeterlike õlide laiaulatuslikud vaimsed,emotsionaalsed ja füüsilised rakendused vormivadkiaroomiteraapia teaduse.

Aroomiteraapia onkunst, esteetiline ravikunst, mis kasutab aromaatsete taimede japuude erinevatest osadest ekstraheeritud lenduvaid eeterlike õlisidkeha tervise ja vaimu selguse eest hoolitsemisel. Aroomiteraapiatvõib kunsti mõttes kirjeldada kui loovat. Sedasellepärast, et aroomiteraapiaga ravija osavus sõltubtema võimest välja võluda imetlusväärseidaroome, segades taimeõlisid ja lõhnaekstrakte.

Aroomiteraapiaajaloost

Aroomiteraapiategelik päritolu on haihtunud aegade hämarusse. Ajalooalguseset on inimesi aromaatsete taimede võimuga lummatud jamüstifitseeritud. Kuigi sõna aroomiteraapia mõtlesvälja 1920. aastatel René Gattefossé, tulebpöörata ajalooratast aroomiteraapiat uurides maailmaloomise aegadesse tagasi. Meie esivanemad olid varustatud kõrgeltarenenud haistmise ja intuitsiooniga, nad suutsid eraldada mürgisedtaimed ravimtaimedest. Avastades söödavaid taimi ja karavimtaimi, tegid meie eelkäijad kindlaks midagi veelhuvitavamat: teatud aromaatsed taimed, kui neid tules põletada,põhjustavad teadvuse oleku muutusi. Tehti kindlaks, et mõnedaroomid muutsid inimese unisemaks, teised tõstsid jällegimeeleolu.

Kõigeväärtuslikumad põhjustasid müstilisi võipsüühilisi kogemusi. Need olid väga hinnatud ja neidpõletasid preestrid ja preestrinnad ainult maagilisteusutalituste ajal, jumalate meeleheaks või ravieesmärkidel.Sellest ajast, kui ravimine ja religioon olid tihedalt seotud, saihaigete inimeste suitsutamine (kurjade vaimude väljaajamine)kõige varasemaks ravimeetodiks.

Aromaatseteainete, nagu viiruk, mürr, kadakas ja küpress, hunnikuidpõletati linnaväljakutel tähtsate pidustuste ajal,puhastamaks õhku ja võimaldamaks tavalisel inimeselnautida aromaatse suitsu sissehingamist. Vanas Hiinas kasutatiravimtaimi koos nõelravi ja massaazhga, ravimaks suurt hulkahaigusi.

Kuidas aroomiteraapiatoimib?

Aroomiteraapiamõjutab vähemalt kaht tasandit samaaegselt: füüsilistja emotsionaalset, sinna võime me ise lisada veel ühetasandi - hingelise. Aroomiteraapial on mitu erinevat toimeviisi:

1.Naha kaudu imendumine.

Nahk on võimelineimama eeterlike õlisid, difundeerides neid peentekapillaarveresoonte (asuvad naha all) kaudu üldisessevereringesse. Kui nahk on terve kulub vaid mõni minut molekuliimendumiseks. Kui nahk on haiglaselt vererohke või on sealpalju nahaalust rasva, kulub selleks palju rohkem aega.

2. Kopsu kauduimendumine.

Sissehingatunajõuavad eeterlike õlide aroomimolekulid kopsu, kust naddifundeeruvad kopsualveoolide kaudu ümberkaudsetesseverekapillaaridesse ja leiavad oma tee peamistesse veresoontesse.Seal nad ringlevad ja avaldavad ravitoimet.

Aroomid stressi vastu

Aroomid mõjuvadmeile vahetult haistmismeele kaudu, seetõttu on nende mõjusügav ning sageli teadvustamata. Lõhnaasjatundjadväidavad isegi, et parfüümist võib kujunedauniversaalne keel - selline, mis omab positiivset mõjupsüühikale. Inimese võime lõhnu eristada onpiiratud, kuid lõhnamälu on see-eest haruldaselt hea.

On täheldatud,et tööruumide meeldiv aroom tõstab töötajateenesekindlust ja võimekusetunnet ning soodustab eesmärkidesaavutamist. Meeldivast aroomist on abi ka läbirääkimistel- parandab meeleolu ja vastuolude puhul on kergem kompromisse leida.Stressi, väsimuse, ängistuse puhul on eeterlike õlideabil võimalik oma enesetunnet parandada mitmel moel:

1. Aroomidesissehingamine.Selleks kasuta aroomilampi või tilguta paartilka õli kuuma vette, tulisele radiaatorile, elektripirnilevõi taskurätikule (ja nuusuta aeg-ajalt).

2. Aroomivannannab mitmekülgse efekti - eeterlikud õlid mõjuvadnii naha kui sissehingamise kaudu, vann on hea vahend lõõgastumiselja stressi vähendamisel. 3-6 tilka eeterlikku õlilahustatakse lusikatäies mees, kohvikoores või piimas (ethõlbustada veega segunemist) ja valatakse vannivette.Aroomivanni kestus ei tohiks ületada 20 minutit.

Kasutatud allikad:

Lääne-VirumaaKutsekõrgkooli sotsiaaltöö osakonna tudengi MarjuMartjani referaat aroomiteraapiast

www.goodkaarma.ee

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700