22. märts 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantsanalüüs hoiab laeva kursil

Kes meist ei teaks, etigasuguse äritegevuse liikumapanevaks jõuks on kasum.Sageli on aga raske vastata küsimustele, kuidas kasumisse jõuda,saavutatud tulemust hoida või suurendada. Hästikorraldatud finantsjuhtimisest on kindlasti abi ettevõtteeesmärkide saavutamisel. Paljudel Eesti väike- ja keskmisesuurusega ettevõtetel ei ole aga alati võimalik palgataeraldi finantsjuhti, kes aitaks juhil "laeva kursil hoida“.Töötades raamatupidajana tuleb ilmselt paljudele tuttavette olukord, kus juhid-omanikud vaatavad lootusrikkalt justraamatupidajate poole, et viimased aitaksid ja oskaksid selgitada,milline on siis ikkagi tegelik ettevõtte finantsiline olukord,kuidas kajastuvad tehtud juhtimisotsused aruannetes ja millisepilguga vaatavad finantsnäitajaid teised ettevõttesthuvitatud (laenuandjad, äripartnerid, konkurendid).

Majandusaasta aruannetekoostamise perioodil, kui tehakse kokkuvõtteid möödunudaasta tulemustest, tasub meelde tuletada seda, et tänapäevalei ole majandusaasta aruanne pelgalt tõend ettevõttemajandustegevuse toimumise kohta. Ajal, mil majandusaasta aruanded onavalikud ja neid võimalik tellida erinevatestinternetiportaalidest, tuleb aastaaruande koostamisse suhtuda kuifirma visiitkaardi loomisesse. Aastaaruannetes esitatudraamatupidamisaruandluse abil saab välja selgitada ettevõttefinantsolukorda, kuid lisaks peab majandusaasta aruannetes olemapiisavalt välja toodud ka mittefinantsilist informatsiooni, mison abiks ettevõttevälistele huvigruppidele adekvaatselotsustamisel ettevõtte edukuse üle.

Finantsanalüüson finantsjuhtimise üks osa ja see kujutab endastfinantsinformatsiooni alusel ettevõtte möödunud,käesoleva ja tulevikus oodatava finantsolukorra hindamist.Finantsanalüüs on osa kogu ettevõttemajandustegevusega seotud majandusnäitajate analüüsist,mis on suunatud nii kassapõhiste kui ka tekkepõhistefinantsnäitajate analüüsimisele. Peamisedraamatupidamisaruanded, mida analüüsitakse on bilanss,kasumiaruanne ja rahavoogude aruanne ning samuti eelarvestatudaruanded. Väga hoolikalt tuleb lugeda lisasid.

Finantsanalüüson vajalik erinevatel põhjustel:

Omanike huvi – kui suur on investeeritud kapitali tulukus; kas ettevõte on finantsiliselt stabiilne; milline on ettevõtte võime genereerida tulevasi rahavoogusid; kuidas tulevikus maksimeerida kasumit.Tegevjuhtkonna soov aruandluse analüüsi põhjal mõõta oma tegevuse efektiivsust, sest just nemad vastutavad igapäevaselt omanike tuluootuse täitumise eest pikas perspektiivis. Tegevjuhtkonda huvitab varade rentaablus, puhas käibekapital ära hoidmaks võimalikke makseraskusi.Laenu taotlemine – krediidi pakkujad püüavad välja selgitada, kas ettevõttel on üldse vaja lisavahendeid; jälgivad kuidas juhtkond on minevikus katnud lühi-ja pikaajaliste vahendite nappust; hindavad ettevõtte tulevast võimet täita laenukohustust ja suutlikust tasuda laenuintresse.Potentsiaalsete investorite huvi ettevõtte tegevustulemuste, kapitali struktuuri, jätkusuutlikkuse või selle kohta, milline on ettevõtte seis teiste samal tegevusaladel tegutsevate firmadega võrreldes.

Kuna erinevatelhuvigruppidel on erisugused huvid ja vajadused analüüsimiseks,siis enne kui alustada finantsanalüüsiga, on vajatäpsustada:

Analüüsieesmärgist oleneb meetod, vajalike andmete valik ja järeldusteiseloom.

Analüüsi meetodid

Äritegevuseanalüüsimiseks kasutatakse mitmeid erinevaid meetodeid.Kõigil on omad head ja vead – kallis ja keeruline meetod eipruugi anda oodatud tulemust; lihtsam analüüs võibosutuda tõhusamaks, sest tulemustest saab enamik asjaosalisiaru. Üldine põhimõte analüüsil onsamm-sammuline üleminek üldiselt üksikule.Enamkasutatavad analüüsimeetodid on peamiseltkvantitatiivsed.

Samas tuleks ettevõttearuandluse analüüsi näha laiemas kontekstis, kuilihtsalt meetodite kogumit. Järelduste tegemisel tuleksarvestada ka:

Finantsaruandluseanalüüsimise tuntumad meetodid on:

Muutusteehk hälbeanalüüs, mis omakorda jaguneb:

Finantsnäitajatevaheliste seoste analüüs:

Horisontaalanalüüs

Horisontaalanalüüsipuhul võrreldakse mitme erineva perioodi näitajaid jatuuakse välja aruandekirjete muutused kas rahalisel võiprotsentuaalsel kujul. Teisisõnu horisontaalanalüüsnäitabki iga aruandekirje muutust aastast aastasse.

Bilansihorisontaalanalüüs võimaldab analüüsida,millised on toimunud muutused ettevõtte varade kirjetel,kuidas on lood ettevõtte kohustustega – kas ettevõteon suurendanud või vähendanud laenukohustusi ja kas needmuutused on olnud ettevõttele soodsad või mitte.

Kasumiaruandehorisontaalanalüüs näitab kulude ja tulude kasvu võivähenemist, samuti milline kulukirje on oluliselt mõjutanudkasumit (kas on suurenenud materjalikulu, tööjõu-või rendikulu).

Rahavoogude aruandehorisontaalanalüüs annab ülevaate, kuidas on muutunudettevõtte rahajääk ja erinevad maksed aastatelõikes. Rahavoogude aruande analüüsi käigus eijälgita rahakäibe muutusi kõikide kirjete osas, vaidpööratakse tähelepanu olulisemate kirjete muutustele.Näiteks rahavoole põhitegevusest, mis peaks andma vägasuure osa kogu ettevõtte sissetulevatest rahavoogudest.

Horisontaalanalüüsilvõib leida ka nn trendinäitajad – valitakse lähteandmedjooksva aasta aruandest ja võrreldakse neid varasemate aastatenäitajatega. Trendinäitajad toovad hästi esilearengutrende ja aitavad otsustada, kuivõrd olulised ontoimunud muutused ettevõtte jaoks. Trendinäitajateleidmisel on soovitav vaatluse alla võtta vähemalt 3aasta näitajad.

Näiteiderinevatest horisontaalanalüüsi võtetest vaata ajakirja RP. märtsi numbrist!

Kirjandus:

Ettevõtte aruandluse analüüs. TÜ Pärnu Kolledž Ärijuhtimise lektoraat loengukonspekt. Pärnu, 2005.

Finantsanalüüs. Finantsjuhtimine. Kapitaliturud ja intressimäärad. Finantsaruanded. Finantssuhtarvud. Tallinn, Külim, 2000

Finantsplaanimine. Finantsprognoosimine. Finantside kavandamine. Raha ajaldatud väärtus. Risk ja tulunormid. Tallinn, Külim, 2001

Finantsjuhtimine ja arvestus. Loengukonspekt Tallinna Tehnikagümnaasium: [http://www.laborint.com/12a/uploads/files/finantsarvestusjuhtimine.doc]

Haldma, T. jt Aastaaruande analüüs ja ettevõttesisene aruandlussüsteem. Raamatupidaja.ee OÜ, 2003

Illisson, R. Finantsanalüüs ja – planeerimine. OÜ Nõu, 2004

Karu, S. Rahakäibe juhtimine II osa. Tartu, Rafiko, 2001

Rünkla, J. Ärianalüüs, Tallinn, Külim 2003

Teearu, A. Ettevõtte finantsjuhtimine. Tallinn, Pegasus, 2005

Autor: Ursula Udras

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700