Autor: Raamatupidaja.ee • 16. märts 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eessõna Raamatupidamise Toimkonna juhenditele

EESSÕNA RAAMATUPIDAMISE TOIMKONNA JUHENDITELE

Raamatupidamise Toimkonna juhendite eesmärk

1. Raamatupidamise Toimkonna juhendite (edaspidi RT juhendite) eesmärgiks on selgitada raamatupidamise seaduses defineeritud mõisteid ja alusprintsiipe ning sätestada konkreetsed reeglid rakendatavate arvestuspõhimõtete ja informatsiooni avalikustamise osas Eesti hea raamatupidamistava kohaselt koostatavates raamatupidamise aruannetes.

2. Vastavalt raamatupidamise seadusele on alates 1.01.2003 kõigil ettevõtetel võimalik valida, kas koostada oma aruandeid vastavuses rahvusvaheliste finantsaruandluse standarditega (IFRS) või Eesti hea raamatupidamistavaga. Eesti hea raamatupidamistava, mida kirjeldatakse RT juhendites, on mõeldud rakendamiseks eelkõige sellistele ettevõtetele, kellel puudub vajadus täismahus IFRS-i aruannete koostamiseks (näiteks väiksemad ja keskmise suurusega ettevõtted). Kuigi ka Eesti hea raamatupidamistava lähtub IFRS-st, lubab ta teatud valdkondades lihtsustatud käsitlusi ning esitab vähem nõudeid lisades avalikustatavale informatsioonile.

RT juhendite koostamise lähtealus

3. RT juhendid lähtuvad üldjuhul IFRS-st, kuid võivad teatud juhtudel kehtestada erinevuse IFRS-st või IFRS-s kirjeldatud arvestuspõhimõtte lihtsustatud rakendamise, kas kõigi või teatud raamatupidamiskohuslaste suhtes. Erisuste rakendamise korral kirjeldatakse vastavas juhendis selle olemust ning põhjendatakse, miks see on Raamatupidamise Toimkonna arvates vajalik.

4. RT juhendid sisaldavad viiteid konkreetsetele IAS-i1 paragrahvidele, millel juhendi nõuded tuginevad. Näiteks viide IAS 2p7 tähendab viidet standardi IAS 2 «Varud» paragrahvile 7.

5. RT juhendid keskenduvad Eesti oludes olulistele raamatupidamise valdkondadele. Seega ei käsitle RT juhendid kõiki IFRSi poolt reguleeritud valdkondi, vaid ainult neid, mis Raamatupidamise Toimkonna hinnangul on olulised suurema hulga Eesti ettevõtete jaoks. Valdkondades, kus RT juhendid ei täpsusta mingit spetsiifilist arvestuspõhimõtet, kuid see on reguleeritud mõnes IFRS-s, on soovitatav lähtuda vastavas IFRS-s kirjeldatud arvestuspõhimõttest (näiteks pensionieraldiste arvestuse puhul).

6. Ülevaade Raamatupidamise Toimkonna poolt koostatud või koostamisel olevatest juhenditest avaldatakse Raamatupidamise Toimkonna veebilehel www.easb.ee.

RT juhendite esitusviis ja kasutatav terminoloogia

7. RT juhendite esitusviis lähtub rahvusvaheliste finantsaruandluse standardite esitusviisist. Parema loetavuse huvides on olulisemaid põhimõtteid kirjeldavad paragrahvid esitatud rasvases kursiivkirjas. Kõik paragrahvid, sõltumata sellest, kas need on esitatud rasvases kursiivkirjas või tavakirjas, on võrdse jõuga.

8. RT juhendites kasutatavate mõistete valikul lähtutakse Raamatupidamise Toimkonna poolt heakskiidetud soovituslikust raamatupidamisalasest sõnavarast, mis avaldatakse Raamatupidamise Toimkonna veebilehel www.easb.ee.

9. Kuigi RT juhendid on kirjutatud kasutades äriettevõtete terminoloogiat, on nendes kirjeldatud põhimõtted rakendatavad ka kõigile teistele raamatupidamiskohustuslastele, kes koostavad oma aruandeid lähtudes Eesti heast raamatupidamistavast. Näiteks RT juhendites kasutatav mõiste «ettevõte» on laiendatav kõigile raamatupidamiskohustuslastele, sõltumata nende juriidilisest vormist; mõiste «äritegevus» võib tähistada ka mittetulundusühingu majandustegevust jne.

RT juhendite projektide avalikustamine kommentaarideks

10. Kõikide uute või muudetud RT juhendite projektid avalikustatakse kommentaarideks Raamatupidamise Toimkonna veebilehel www.easb.ee vähemalt kaks kuud enne nende jõustamist lõpliku juhendina. Raamatupidamise Toimkond kaalub kõiki saabuvaid kommentaare enne lõpliku juhendi kinnitamist.

RT juhendite jõustumine ja avaldamine

11. RT juhendid jõustuvad vastavas juhendis sätestatud jõustumiskuupäeval.

12. Kõik RT juhendid avaldatakse Riigi Teatajas ning Raamatupidamise Toimkonna veebilehel www.easb.ee.

1 RT juhendites kasutatakse nii lühendit IFRS kui IAS rahvusvahelise funantsaruandluse standardite tähenduses. Lühend IFRS (International Financial Reporting Standards) viitab rahvusvaheliste finantsaruandluse standardite kogumile kui tervikule, lühendit IAS (International Accounting Standards) kasutatakse konkreetsete standardite kontekstis (näit IAS 16).

Kinnitatud Raamatupidamise Toimkonna
0

30. detsembri 2002. a istungi otsusega 17-1

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700