Autor: Raamatupidaja.ee • 21. detsember 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulumaksumäär ja maksuvaba tulu muutuvad 1. jaanuarist 2006

1. jaanuarist muutuvad tulumaksumäär ja maksuvaba tulu suurus ning töötuskindlustusmakse määrad

Alates 2006. aasta 1. jaanuarist alaneb tulumaksumäär 23 protsendile ning maksuvaba tulu suureneb 2000 kroonile kuus.Sellega seoses on uuel aastal tehtavate väljamaksete puhul oluline tähele panna muutunud maksumäärasid.

Kalendriaasta jooksul tehtud väljamaksetelt tulumaksu kinnipidamisel kasutatakse väljamakse tegemise aastal ja kuus kehtivat maksuvaba tulu suurust ja maksumäära, olenemata sellest, millise perioodi eest väljamakset tehaksNäiteks: kui jaanuaris 2006 makstakse välja detsembrikuu palk, siis rakendatakse tulumaksu kinnipidamisel jaanuaris 2006 kehtivat maksuvaba tulu (2000) ja maksumäära (23%).

Füüsilise isiku tuludeklaratsioonis kasutatakse samuti deklareeritaval aastal kehtinud maksuvaba tulu ja maksumäära ning ei kasutata tuludeklaratsiooni esitamise aastal kehtivaid suurusi.

Näiteks: 2006. aastal esitatakse tuludeklaratsioon 2005. aasta eest ning selles rakendatakse 2005. aastal kehtinud maksuvaba tulu 20 400 krooni aastas ja maksumäära 24%.

Allolev tabel selgitab aastavahetusel tehtavate väljamaksete tulumaksuga maksustamist ja maksuvaba tulu arvestamist.

väljamakse tegemise aeg
maksumäär
maksuvaba tulu
Novembri palk detsembris24%1 700
Novembri palk jaanuaris23%2 000
Detsembri palk detsembris24%1 700
Detsembri palk jaanuaris23%2 000
Jaanuari puhkusetasu detsembris24%1 700
Jaanuari palk jaanuaris23%2 000

Töötuskindlustusmakse

2006. aastaks on kehtestatud uued töötuskindlustusmakse määrad.

Kindlustatu (kinnipeetava ja maksudeklaratsiooni TSD lisa 1 veerus 8 või lisa 2 veerus 13 kajastatava makse arvutamiseks) töötuskindlustusmakse määr on 0,6% maksustatavatelt summadelt.

Tööandja (maksudeklaratsiooni TSD põhivormi A osa real 5 kajastatava makse arvutamiseks) töötuskindlustusmakse määr on 0,3%.

Uusi maksemäärasid tuleb esmakordselt rakendada 2006.a. jaanuarikuus tehtud väljamaksetelt töötuskindlustusmaksete arvestamisel.

Näide:

kui 2005. a detsembrikuu palk makstakse välja detsembris, tuleb rakendada vanu, 2005.aastal kehtivaid töötuskindlustusmakse määrasid. Kui aga detsembrikuu palk makstakse välja jaanuaris, siis rakendatakse juba uusi, 2006.a. maksemäärasid.

Seega deklareeritakse uute maksemääradega arvestatud töötuskindlustusmaksed esmakordselt 2006.a. jaanuarikuu eest esitatavas maksudeklaratsioonis TSD, mis tuleb esitada 10.veebruariks.Töötuskindlustusmakse määrad on kehtestatud Vabariigi Valitsuse 24.novembri 2005 määrusega nr 285.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700