Võta pingelistel päevadel 5-minutilisi naerupause. Naermiseks pole vaja põhjust. Suhtu sellesse nagu emotsionaalsesse aktiivsusse, mida vajad nagu mõõdukat kehalist aktiivsust.
Vaata peeglisse, hüüa valjusti, kuidas ennast tunned ja lisa lõppu: “ha-ha-ha”. Näiteks: “Ma olen väga tige, ha-ha-ha.”
Tõuse püsti, ütle välja, mis sind ärritab ja keeruta ennast kiiresti ümber oma telje. Näiteks: “See arvutiprogramm ajab mu hulluks,” kiire keerutus.
Kirjuta sind ärritava asja või inimese nimi kingatallale ja kõnni selle peal.
Naeru ja huumori kasutamise hüved
kaovad liigsed nn emotsionaalsed kilod
paraneb tervis ja organisatsiooni mikrokliima
lõpevad lahingud iseendaga (“mitte keegi pole täiuslik, ka mina mitte – ha-ha-ha”)
töö läheb lõbusamalt ja tööpinged ei tule koju kaasa
vähem aega kulub muretsemisele, rohkem aega jääb töötamiseks-elamiseks
Kui tahad naeru ja huumori vilju maitsta, siis tasub oma huumorimeelt ja naerulihaseid treenida.
Huumorimeele treenimiseks on kaheksa sammu
1. SAMM: Õpi oma huumorimeelt tundma. Jõua selgusele, mis sinu jaoks on naljakas, mis mitte.
2. SAMM: Ole mängulisem ja elurõõmsam. Tee iga päev midagi, mis valmistab sulle lõbu. Tee mõnikord tobedaid asju ja naudi seda.
3. SAMM: Naera rohkem ja südamest. Kasuta igat sobivat hetke naermiseks. Naera alati teistega kaasa ja mitte kunagi teiste üle. Naera siis, kui oled ärritunud või pinges ja vaata, mis juhtub.
4. SAMM: Räägi naljakaid lugusid ja anekdoote. Jäta meelde ja pane kirja naljakad lood. Vali sobiv aeg ja koht ning jaga neid teistega.
5. SAMM: Loo ise huumorit – mängi sõnadega. Otsi igapäevastes vestlustes, trükisõnas jm sõnade topelttähendusi. Mängi nende tähendustega.
6. SAMM: Märka igapäevaelus huumorit. Vaata erinevaid olukordi klouni silmade läbi. Jaga nähtud huumorit kolleegidega.
7. SAMM: Õpi iseenda üle naerma. Tee nimekiri asjadest, mis sulle enda juures ei meeldi. Heida oma puuduste ja eksimuste üle nalja.
8. SAMM: Märka huumorit stressi tekitavas situatsioonis. Pane kirja tööl kõige sagedamini ettetulevad probleemid. Otsi võimalusi, kuidas suhtuda neisse huumoriga ja säilitada seejuures professionaalsus.