Autor: Maksu- ja Tolliamet • 16. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivikütteõli mõõtmise kompetentsus, tagatis ja käitlemine

2005 aasta algusest täiendati Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisiseadust (ATKAS) põlevkivikütteõli suhtes kohaldatava erandiga, mille alusel ei pea aktsiisilaopidajal põlevkivikütteõli käitlemiseks olema mõõtmise teostamise erialast kompetentsust tõendavat tunnistust juhul, kui põlevkivikütteõli mõõtmist teostatakse kauba kaalumise teel.

Vastavalt seadusele, peab aktsiisikaupa tootva aktsiisilaopidaja erialane kompetentsus aktsiisikauba mõõtmiste sooritamiseks olema hinnatud ja tõendatud mõõteseaduse alusel ja aktsiisilaopidajal peab olema sellekohane tunnistus. Põlevkivikütteõli suhtes seadusega kehtestatud erand ei laiene aktsiisilaopidajale, kes käitleb lisaks põlevkivikütteõlile teisi aktsiisikaupu või kes ei teosta põlevkivikütteõli mõõtmist kaalumise teel. ATKAS’e alusel maksustatakse põlevkivikütteõli vastavalt ATKAS’e § 66 lõikes 14 toodud määraga alates 1.05. 2005.a. Põlevkivikütteõli tootja ei pea esitama tagatist tema poolt aktsiisilaos ajutises aktsiisivabastuses toodetavalt ja ladustatavalt omatoodetud põlevkivikütteõlilt.

Endiselt peavad aktsiisikauba koguse mõõtmiseks kasutatavad mõõtevahendid olema taadeldud mõõteseaduse kohaselt.

Lähtuvalt eeltoodust peab põlevkivikütteõli tootev aktsiisilaopidaja esitama Maksu- ja Tolliametile tagatise ajutises aktsiisivabastuses aktsiisilaos ladustatavalt põlevkivikütteõlilt, mis pole toodetud nimetatud aktsiisilaopidaja poolt ning aktsiisilaost ajutises aktsiisivabastuses lähetatavalt põlevkivikütteõlilt, olenemata põlevkivikütteõli tootjast.

Tagatissumma määrab Maksu- ja Tolliamet lähtudes aktsiisilaopidaja poolt arvutatud tekkida võiva maksukohustuse suurusest.

Juhul, kui lähtuvalt eeltoodust on kohustuslik tagatise esitamine, palume ettevõtetel hiljemalt 01.03.2005.a. esitada tagatise määramiseks Maksu- ja Tolliametile ATKAS’e § 31 nõuetele vastava tekkida võiva maksukohustuse suuruse arvutus.

Põlevkivikütteõli maksustamine kütuseaktsiisiga alates 01.05.2005.a. tingib osadele põlevkivikütteõli vahendajatele aktsiisilaopidaja tegevusloa omandamise või aktsiisilao teenuse kasutamise vajaduse ning seda olenevalt vahendajate poolt kasutatavast äriskeemist. Nii näiteks peab põlevkivikütteõlilt tasuma aktsiisi kui aktsiisilaost lähetatakse põlevkivikütteõli vahendajale, kellel puudub aktsiisilaopidaja tegevusluba või kes ei kasuta aktsiisilao teenust või kui põlevkivikütteõli ei toimetata aktsiisilaost otse lõpptarbijani, kellel on õigus vastavalt ATKAS\'e § 27 toodud juhtudel tarbida põlevkivikütteõli aktsiisivabalt.

Kui vahendaja müüb aktsiisiga juba maksustatud põlevkivikütteõli lõpptarbijale, kellel on õigus põlevkivikütteõli tarbida aktsiisivabalt, siis juba makstud aktsiisi ei tagastata.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700