Autor: Maksu- ja Tolliamet • 15. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibemaksu nullmäära rakendamisest seaduse § 15 lõige 3 punktides 5 ja 6

Käibemaksu nullmäära rakendamisest seaduse § 15 lõige 3 punktides 5 ja 6 nimetatud juhtudel (kauba võõrandamine välisesindusele, diplomaadile, ühenduse institutsioonile, välisriigi relvajõududele).

Käibemaksuseaduse § 15 lõike 3 punktide 5 ja 6 kohaselt maksustatakse nullmääraga teises liikmesriigis asuvale välisriigi diplomaatilisele esindusele või esindajale, Välisministeeriumi poolt tunnustatud rahvusvahelisele organisatsioonile või selle esindajale, ühenduse institutsioonile ning NATO relvajõududele võõrandatud ja teise liikmesriiki toimetatud kaup. Vastava käibe nullmääraga maksustamise aluseks on Kuuenda Direktiivi artikli 15 lõige 10.

Nimetatud juhtudel on nullprotsendilise käibemaksumääraga maksustatava kauba käivet tõendavaks dokumendiks Euroopa Komisjoni määrusega nr 31/96/EÜ kehtestatud käibemaksu- ja aktsiisivabastustõend (tõend eesti keeles ja inglise keeles ).

Ülalnimetatud tõendit väljastades kinnitab vastav institutsioon vajadust kauba soetamiseks ning müüjal on õigus esitada arve nullprotsendilise maksumääraga. Nullmäära saab rakendada juhul, kui kaup toimetatakse Eestist välja.

Ühenduse institutsioonile on 0%-ga õigus müüa üksnes institutsiooni ametlikuks kasutamiseks soetatavat kaupa. Seda, kas kaup on ette nähtud ametlikuks või isiklikuks kasutamiseks, on näha maksuvabastuse tõendilt.

Kui ostja maksuvabastuse tõendit ei esita, maksustatakse kaup käibemaksu tavamääraga. Vabariigi Valitsuse 16.04.2004 määrus nr 109 sätestab välisesindusele, ühenduse institutsioonile, välisriigi diplomaadile ja haldustöötajale käibemaksu tagastamise tingimused käibemaksuseaduse § 39 lõikes kehtestatu alusel. Vastava sätte kohaselt on nimetatud institutsioonidel võimalik Eestis makstud käibemaksu tagasi küsida, esitades vastava taotluse Välisministeeriumi või Kaitseministeeriumi kaudu maksuhaldurile.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700