Autor: Raamatupidaja.ee • 24. juuli 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SIC29 Avalikustamine – teenuste kontsessioonikok

Standardi IAS 1 (muudetud 1997) “Finantsaruannete esitamine” paragrahv 11 nõuab, et finantsaruandeid tohib nimetada rahvusvaheliste raamatupidamisstandarditega vastavuses olevateks ainult siis, kui nad vastavad kõikide rakendatavate standardite ja Standardite Tõlgendamise Alalise Komisjoni kõikide rakendatavate tõlgenduste kõikidele nõuetele. SIC tõlgendused ei ole ette nähtud rakendamiseks ebaoluliste objektide suhtes.

Viide: IAS 1 (muudetud 1997)“Finantsaruannete esitamine”.

Probleem

1. Ettevõte (kontsessiooni saaja)võib sõlmida kokkuleppe teise ettevõttega (kontsessiooni andja) teenusteosutamiseks, mis võimaldavad üldsusele juurdepääsu olulistele majanduslikele jasotsiaalsetele rajatistele. Kontsessiooni andja võib olla avaliku võierasektori ettevõte, kaasa arvatud valitsusasutus. Näideteks teenustekontsessioonikokkulepete kohta on reoveepuhastus- ja veevarustusrajatised,maanteed, parklad, tunnelid, sillad, lennujaamad ja telekommunikatsioonivõrgud.Näideteks kokkulepete kohta, mis ei ole teenuste kontsessioonikokkulepped, onettevõtte poolt allhanke korras sisse ostetavad siseteenused (nt töötajatekohvik, hoonete hooldus- ja remonttööd ning raamatupidamis- võiinfotehnoloogiafunktsioonid).

2. Teenuste kontsessioonikokkuleppepuhul annab kontsessiooni andja kontsessiooni kehtivuse ajaks kontsessioonisaajale:

a) õiguse osutada teenuseid, misvõimaldavad üldsusele juurdepääsu olulistele majanduslikele ja sotsiaalsetelerajatistele, ja

b) mõnedel juhtudel õiguse kasutadateatavat materiaalset vara, immateriaalset vara ja/või finantsvara,

mille vastu kontsessiooni saaja:

a) kohustub kontsessiooni kehtivuseajal osutama teenuseid teatavatel tingimustel, ja

b) kui on asjakohane, kohustub kontsessioonikehtivuse lõppemisel tagastama kontsessiooni kehtivuse alguses saadud ja/võikontsessiooni kehtivuse ajal omandatud õigused.

3. Kõikide teenustekontsessioonikokkulepete ühine omadus on, et kontsessiooni saaja omandab niiõiguse kui ka kohustuse osutada avalikke teenuseid.

4. Probleem seisneb selles,milliseid andmeid tuleb avalikustada kontsessiooni saaja ja kontsessiooni andjafinantsaruannete lisades.

5. Teatavaid mõningate teenustekontsessioonikokkulepetega seotud aspekte ja avalikustamisnõudeid jubakäsitletakse olemasolevates rahvusvahelistes raamatupidamisstandardites (ntstandardit IAS 16 rakendatakse materiaalse põhivara objektide omandamisesuhtes, IAS 17 vara rendi suhtes ja IAS 38 immateriaalse vara omandamisesuhtes). Teenuste kontsessioonikokkulepe võib siiski hõlmata täitmiselekuuluvaid lepinguid, mida ei käsitleta rahvusvahelistesraamatupidamisstandardites, välja arvatud juhul, kui lepingud on kahjulikud,mille puhul rakendatakse standardit IAS 37. Seetõttu käsitleb käesolev tõlgendustäiendavaid avalikustamisnõudeid teenuste kontsessioonikokkulepete kohta.

Konsensus

6. Kõiki teenustekontsessioonikokkuleppe aspekte tuleb arvesse võtta, et määrata kindlaks,milliste andmete avalikustamine finantsaruannete lisades on asjakohane. Kontsessioonisaaja ja kontsessiooni andja peavad iga aruandeperioodi kohta esitama järgmisedandmed:

a) kokkuleppe kirjeldus;

b) kokkuleppe olulised tingimused,mis võivad mõjutada tulevaste rahavoogude summat, ajastust ja kindlust (ntkontsessiooni kehtivuse aeg, hindade ümberarvutuse kuupäevad ja hindadeümberarvutuse või uute läbirääkimiste kindlaksmääramise alus);

c) järgmiste tingimuste olemus jaulatus (nt kogus, ajavahemik või  summa, sõltuvalt sellest, mis onasjakohane):

i) õigus kasutada teatavat vara;

ii) kohustus osutada teenuseid võiõigus eeldada teenuste osutamist;

iii) kohustus omandada või ehitadamateriaalse põhivara objekte;

iv) kohustus teatavat vara üle andavõi õigus seda saada kontsessiooni kehtivuse aja lõppemisel;

v) pikendamise ja lõpetamiseoptsioonid; ja

vi) muud õigused ja kohustused (ntolulised remondid); ja

d) aruandeperioodil toimunudkokkuleppe muudatused.

7. Käesoleva tõlgenduse paragrahvi 6kohaselt avalikustatav informatsioon antakse eraldi iga teenustekontsessioonikokkuleppe kohta või koondandmetena teenustekontsessioonikokkuleppe iga liigi kohta. Liik on teenustekontsessioonikokkulepete rühm, mis hõlmab sarnaseid teenuseid (ntmaksukogumis-, telekommunikatsiooni- ja reoveepuhastusteenused).

Konsensuse kuupäev: mai 2001.

Jõustumiskuupäev: käesolev tõlgendusjõustub 31. detsembril 2001.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700