Autor: Raamatupidaja.ee • 16. juuni 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE tulumaksu avansilised maksed 2005.aastal

Füüsilisest isikust ettevõtja maksab kalendriaastal tulumaksu avansilisi makseid võrdsete summadena alates tuludeklaratsiooni esitamise tähtpäevale (31. märts) järgnevast kvartalist iga kvartali kolmanda kuu 15. kuupäevaks - 15. juuniks, 15. septembriks ja 15. detsembriks.

Ühel tähtajal maksmisele kuuluva tulumaksu avansilise makse suuruseks on ¼ eelmisel maksustamisperioodil ettevõtlustulult arvestatud tulumaksu summast, st et 2005. aastal makstakse avansiliste maksetena kolm neljandikku 2004. a ettevõtlustulult arvestatud tulumaksu summast.2004. a ettevõtlustulult arvestatud tulumaksu summa leitakse 2004. a füüsilise isiku tuludeklaratsiooni vormil E (rida 12 veerg 5) deklareeritud ettevõtluse maksustatava tulu korrutamisel samal aastal kehtinud maksumääraga (26%).

Näide: kui 2004. a ettevõtluse maksustatav tulu oli 70 000 krooni, siis ühe avansilise makse suuruseks on: 70000 x 0,26 / 4 = 4550 krooni.Kolmel tähtajal tasutakse seega tulumaksu avansilisi makseid kokku: 4550 x 3 = 13 650 krooni.

Tulumaksu avansilised maksed makstakse Maksu- ja Tolliameti pangakontole.

Füüsilisest isikust ettevõtja ei pea tulumaksu avansilisi makseid tasuma järgmistel juhtudel:

Maksuhalduril on õigus vähendada avansilisi makseid või vabastada maksumaksja avansiliste maksete tasumisest, kui tema prognoositav tulu ettevõtlusest on oluliselt väiksem 2004. a ettevõtlustulust. Avansiliste maksete vähendamiseks või nendest vabastamiseks peab maksumaksja esitama põhjendatud taotluse Maksu- ja Tolliameti piirkondliku maksukeskuse teenindusbüroosse.

Küsimuste tekkimisel palume pöörduda oma kliendihalduri poole.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700