Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 28. detsember 2023

Kiire kasvuga ettevõtte 5 riski, kus peab silmad lahti hoidma, sealhulgas raamatupidamine

Üle 25-aastase kogemusega raamatupidamisbüroo Vesiir OÜ juht Enno Lepvalts selgitab kiire kasvuga ettevõtete riske ja ohukohti seoses raamatupidamise ja finantsjuhtimisega ning pakub ka lahendusi.
Enno Lepvalts, Vesiir OÜ juht
Foto: Meeli Küttim

Kiiresti kasvavatel ettevõtetel on alguses sissetulekuid ja väljaminekuid vähevõitu, kuid juba aasta-kahega kasvavad need märgatavalt ning numbritega tegelemine nõuab aina rohkem tähelepanu. Kui ettevõtte asutajatel on algusest peale visioon kasvada suure käibe ja kliendibaasi ettevõtteks ning ehk isegi globaalse haardega firmaks, tuleks kohe alguses mõelda, milline raamatupidamis- või äritarkvara veaks kasvamise kenasti välja.

Fookus on vaid sellel, mida kasutaja näeb

Paraku on päris elu aga selline, et alustava ettevõtja põhirõhk läheb tavaliselt front-end tarkvarale ehk sellele, mida kasutajad näevad ja kasutavad. See tähendab mugavat kodulehte, CRM-i, e-poe müügitarkvara, klientide infobaasi või liidestusi finantsasutuste ja transpordifirmadega. Loomulikult tuleb sellele kõigele rõhku panna, ent ettevõtja ei oska tihti arvestada sellega, kuidas toimib sealt tulenev andmehõive ehk äriks vajalike andmete kogumine.

Ei tea midagi aruandlusest

Ettevõtjad arvavad päris sageli, et kõige tähtsam on saada müügist laekuv raha oma kukrusse ja et korralik käibekasv tähendab seda, et kõik on korras ja äri edeneb. See pole tegelikult sugugi nii. Kui investeeringud on tehtud ning müük kasvab, järgneb sellele tavaliselt aruandluse vajadus. Kahjuks ei ole enamik kiiresti kasvavate ettevõtete algajad juhid aruandlusega üldse kokku puutunud.

Müügiprogrammist ei saa kätte vajalikke andmeid ja äriinfot

Lisaks sellele saavad nad mingil hetkel aru, et nad ei saa kogu vajalikku äriinfot oma algelisest müügiprogrammist kätte. Samas peavad nad hakkama oma kulusid tõhusalt juhtima ja investoritele aru andma. Viimast just siis, kui kasv pole tulnud mitte enda teenitud rahaga, vaid investoritelt kaasatud finantside abil. Ja investoritel on täielik õigus küsida, kuidas ettevõttel läheb ning nad tahavad muu hulgas näha, kas teenitakse ka piisavalt kasumit lisaks kenadele müüginumbritele.

Andmete liikumine ja kogumine ei ole läbi mõeldud

Kui ettevõtte raamatupidamise süsteem ja lahendused seda kõige välja ei vea ning andmehõive ei ole läbi mõeldud, on ettevõtja kahjuks suure probleemi ees ning võib info mõttes tekkida tõsine pudelikael. Halvimal juhul ei saa süsteemidest raamatupidamise andmeid kätte. Natuke paremal juhul võtab andmete kättesaamine väga palju aega ning energiat.

Seega on mõistlik panna algusest peale oluline rõhk raamatupidamisele ning koguda teadlikult andmeid, mida hiljem võib vaja olla. Isegi kui alguses tundub, et infot on liiga palju ning ei oska valikut teha, mida ja kuidas salvestada, võivad ettenägelikud algajad ettevõtjad juba poole aasta pärast endale tarkade otsuste eest pai teha.

Halb raamatupidamisprogramm ei aita riske ennetada

Kui kasutusele võetud raamatupidamistarkvara on liiga niru ning sellele ei saa vajalikke lahendusi juurde lisada, siis ongi ettevõtja probleemi ees ning käsist-jalust seotud.

Seega, kui ettevõtte kasvab, müük suureneb hoogsalt ning kellelgi pole mahti mõelda muu hulgas ka raamatupidamisele, võib see tähendada raamatupidamise meeskonna ja „rumala käsitöö“ plahvatuslikku kasvu.

Neid näiteid on paraku omajagu, kus ettevõtte ei saa oma aruanded valmis õigel ajal, investorid on tõredad ja võivad rahakraanid kinni keerata. Seda probleemide pundart saaks ennetada, kui algusest peale on ettevõtte finantsiline pool läbi mõeldud ning ringi vaadatakse avatud pilguga, kinnitab Vesiiri juht Lepvalts.

Tark töö ja nutiajastu – kasuta võimalusi

Turul on täna olemas häid äritarkvarasid, mis arvestavad ettevõtte kasvu ja vajaduste suurenemisega. Kui veidigi tausta uurida, guugeldada ning nõu küsida, siis leiab iga väikeettevõtte kindlasti endale sobiva lahenduse, millel on võimekust kasvada koos organisatsiooniga.

Oma küsimustega on tark pöörduda ka raamatupidamisbüroo poole, kes oskab soovitada parima võimaliku lahenduse. Ent ka siin tasub olla ettevaatlik! Kui suurettevõttest unistavale juhile hakatakse rääkima, et üht või teist lisavõimalust pole selle keerukuse tõttu vaja, tasub olla kahtlev. Mitmekülgsed raamatupidamisprogrammid ei ole mitte keerulised, vaid pakuvad rohkem lisavõimalusi.

Inimene ei pea juba ammu kirjutama numbreid ümber ühest programmist teise, selleks on tehnoloogilised lahendused – me elame siiski nutiajastul.

Arvuti ei oska näiteks lüüa lahku andmeid, millel pole tunnuseid. Sama on see vajalik äriotsuste tegemiseks, sest selleks on vaja tõeseid andmeid. Selle töö peab tegema ära inimene, kes jagab masinatele käsklusi ja paneb andmed ettevõtte kasuks tööle.

Vajate abi oma ettevõtte raamatupidamise või dokumentidega seotud küsimustega? Helistage 502 5203, 680 6030 või kirjutage [email protected] ja saame kokku!

www.vesiir.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700