Autor: Artify • 9. mai 2023

Uku on Accountexil! Milliseid teadmisi maailma tipptegijatelt kaasa toome?

Kätte on jõudnud mai ja see tähendab raamatupidamise jaoks üht – tulekul on Euroopa suurim raamatupidamiskonverents Accountex.

Accountex 2023 toimub juba sel nädalal, 10.-11. mail Londonis ExCel konverentsikeskuses. Raamatupidamise, finantstehnoloogia (fin-tech) ja finantsmaailma spetsialistid tulevad kokku, et arutada raamatupidamise tulevikku, jagada ideid ja loomulikult ka uusi kliente leida. Ka Uku, Eestis loodud tööhaldustarkvara raamatupidajatele, on Accountexil oma boksiga kohal. Koos loome raamatupidamise tuleviku.

Kui sinagi oled Accountexil, siis tule meile külla! Meie boks on numbriga 1285. Leiad selle pildilt >

Mida oodata sel aastal Accountexil?

Accountexile on sel aastal registreerunud rekordarv osalejaid, üle 250 ettevõtte ja kõneleja. Maailma populaarseimad tarkvarad tutvustavad seminaridel oma uusi võimsaid lahendusi. Valdkonna spetsialistid jagavad nippe, kuidas ettevõtet kasvatada ja konkurentidest sammu võrra ees olla.

Peamised teemad selle aasta Accountexil on vaimne tervis, tehnoloogia mõju raamatupidamisele ja tööjõupuudus.

Üle maailma kokku tulnud spetsialistide ökoloogiline jalajälg on küllalt suur. Accountex on lubanud partneri Carma abil istutada iga külastaja kohta ühe puu. Siinkohal on väärt mainimist, et sissepääs messile on tasuta, seega puid tuleb istutada rohkelt, sest külastajaid tuleb palju. Eelmisel, 2022. aastal, külastas messi üle 8000 valdkonna esindaja.

Vaimne tervis

Ükskõik kui ambitsioonikas oled oma töös, enda heaolu ei tohi unustada. Läbipõlemine on sel aastal aktuaalsem kui kunagi varem. Suurbritannias kehva vaimse tervisega töötajate arv tõusnud 25% võrreldes 2019. aastaga.

Kuidas olla oma töötajate jaoks olemas, et vältida läbipõlemist ja seeläbi potentsiaalset tööjõupuudust?

Tööandjana on võimalik teha mitmeid samme, et tagada töötaja heaolu. 2023. aastal on populaarseks teemaks töö- ja eraelu tasakaal ehk flextime. Tööandja poolelt tähendab see paindliku tööaja võimaldamist. Siin on osa ka tarkvaral, kes tänu ülesannetele aja mõõtmisele võimaldab kaugtööd ja ka ületundide haldamist. Kui töötaja teeb ületunde, on parim lahendus talle need kompenseerida puhkusega, see on lihtsaim viis vältida läbipõlemist.

Läbipõlemise eest ei vastuta aga ainult tööandja. Ka töötajana saad anda oma panuse, et hoida töö- ja eraelu üksteisest lahus, tagades seeläbi tugev vaimme tervis. Oluline on seada piirid töö- ja eraelu vahel ning osata aega maha võtta kui selleks vajadus tekib. Ületöötamine võib olla lühiajaliselt aktsepteeritav, kuid pikas perspektiivis tekitab rohkelt stressi.

Tehnoloogia mõju raamatupidamisele

Mõistetavalt on ka kaasaegse tehnoloogia kasutusele võtmine üheks väga oluliseks teemaks. Osaliselt seetõttu, et messil figureerib tohutu hulk erinevaid tarkvarapakkujaid - raamatupidamis-, tööhaldus-, AML protsesside tarkvara ja muud. Üha enam eeldavad ka kliendid raamatupidajalt rohkem tehnilist taipu.

Tarkvara, kui raamatupidaja uus abimees on kasuks mitmetes erinevates aspektides, näiteks ülesannete ja klientide haldamine, raamatupidamise lihtsustamine, automatiseeritud arved või e-kirjad ja palju muud. Mida rohkem saab tarkvara lihtsaid ülesandeid üle võtta, seda rohkem aega saad keskenduda asjadele, mis on klientidele olulised. Mida rohkem isikupärastatud teadmisi saad andmetest klientide jaoks välja võtta, seda täpsemad on sinu finantsalased soovitused neile.

Oluline osa sealjuures on raamatupidaja enda missioonitunde säilitamine, sest vahel võib tunduda, et tehnoloogia või lausa tehisintellekt on meie tööd asendamas. Nii see aga kindlasti ei ole. Tarkvaral peab olema kasutaja, kes käske annab ja seetõttu on raamatupidajad alati vajalikud.

Tööjõupuudus

Tööjõupuudus raamatupidamisvaldkonnas on aktuaalne terves maailmas. Uuringud ennustavad, et 2030. aastaks on maailmas puudu 85,2 miljonit oskustega töötajat. Finantssektorile ennustatakse kõige suuremat kaotust, milleks on ligi 22,8%. Messil jagavad kõnelejad soovitusi, kuidas tööandjana tagada, et sinu ettevõte talentide otsimise lahingus peale jääks ja neid ka hoida suudaks.

Põhjuseid tööjõupuuduse süvenemiseks raamatupidamisvaldkonnas on mitmeid, kuid üheks põhilisemaks teguriks võib lugeda ala keerukust ja mitmekesisust. Hea raamatupidaja on osav arvutaja, oma tegemistes väga täpne ning oma kliendile hea partner. Tihti stressirohke ja paljunõudev töö ei ole sobilik igaühele, kes arve hästi jagab. Vajalik on olla meeskonnamängija hingega spetsialist, kes on valmis rida-rea haaval näpuga järge ajama, et probleem üles leida. Selliseid inimesi aga aetakse tikutulega taga ning hea raamatupidaja väärtus ajas kasvab üha enam.

Ma ei tule Londonisse. Mis kasu saan mina Accountexilt?

Nagu ikka toovad suured sündmused endaga kaasa uusi tööriistu. Uku ei osale Accountexil, et demonstreerida vaid seda, mis meil juba olemas on. Maailm nõuab innovatsiooni ja seda me neile ka anname. Kuid siin ja täna me kõigest uuest veel rääkida ei saa.

Selleks on 23. mail toimuv Uku sündmus “Uku uus ajastu: Vabadus teha vähem”, kus Uku tiim demonstreerib veebi teel kõiki uusi üllatusi, millega raamatupidajate töö peagi veelgi lihtsamaks muutub. Pane end kindlasti kirja, sest veebiseminaril saad teada, millised tarkuseterad võtsime kaasa tipptegijatelt Accountexilt ja kuidas Uku nende teadmiste järgi edasi liigub. Pane end kirja siin >

Muide, kas teadsid, et Uku on sel kuul saanud täiesti uue välimuse? Nii rakenduses sees kui ka logo näol. Loe lähemalt blogist, mida see ruun Uku kõhul tähendab.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700