25. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümnete tuhandete eestlaste palk tuleb pilvest

Merit Tarkvara ASi juhataja Andres Kert
Foto: Jassu Hertsmann
Merit Tarkvara on oma palgaprogrammiga Merit Palk juba 20 aastat turul olnud, kuid alates sellest kevadest on programm pilves ning arvestab palka enam kui 10 000 firma töötajale.

“10 000 firmat arvestab meie programmiga palka 78 000-le Eesti töötajale ning praegu toimub üleminek uuele pilvetehnoloogiale. Osa neist töötajast saab juba pilve kaudu palka, kuid peatselt saavad kõik,” lausus Merit Tarkvara ASi juhataja Andres Kert, kes asutas firma 1991. aastal koos abikaasaga. Ettevõtte omanikud on mõlemad programmeerija taustaga.

 “Tarkvarad üldiselt liiguvadki pilve, kuna pilvetehnoloogia annab nii palju eeliseid ja põhiline neist on mobiilsus,” lausus Kert. Kõige lihtsam on seda võrrelda internetipangaga, mis toimib pilvetarkvaras ja kuhu saab sisse logida igal pool, kus on internet – ükskõik, kas oled Kreekas puhkusel või metsas oma suvemajas.

Teine pilvetehnoloogia eelis on turvalisus. Näiteks kui küberrünnaku käigus krüpteeritakse arvutis olevad failid ära ning puuduvad ka varukoopiad, siis on need andmed kadunud. “Internetipanga puhul me ei mõtle, et kas meie raha jääb alles – üldiselt me usume, et jääb. Meie tarkvara töötab platvormil Microsoft Azure ja andmed on seal kaitstud, kuna pilvetarkvaras toimub automaatne varukoopiate tegemine,” kinnitas Kert.

Teine turvalisusega seotud küsimus on see, et kes veel minu andmeid näeb? “Vastus on, et need andmed on sama turvaliselt kaitstud kui meie andmed internetipangas. Ei maksuamet ega naabrimees ei näe neid ja Merit Tarkvara ka ei vaata neid,” lausus ta.

Maksumäärad on programmis sees

Juba Windowsi aegadest oli Merit Tarkvara palgaprogrammi omapära ja konkurentsieelis see, et kõik maksumäärad ja kogu maksuarvestuse loogika on programmis sees ning kasutaja ei pea seadusemuudatuste pärast muretsema. Paar aastat tagasi muutus aasta keskel üks maksumääradest, ning mõned kliendid kurtsid, et programm on arvestanud maksud valesti. “Tegelikult polnud nad lihtsalt muudatusest kuulnud. Kogu tarkus ja maksumäärad on programmis sees ning kasutajad, kes on harjunud, usaldavad seda juba täielikult. Sama ideoloogiat jätkame uues tehnoloogias ehk pilves,” lubas Kert.

Meriti palgaprogrammi kasutamine on kuni kahe töötajaga firmale tasuta, sinna hulka kuulub ka klienditugi ning kõik versiooniuuendused. Kuni viie töötajaga ettevõte maksab programmi kasutamise eest aastas 59 eurot. Kümne töötajaga firma tasu on 10 eurot kuus ja 99 eurot aastas.

Merit Tarkvara teine populaarne toode on raamatupidamisprogramm Merit Aktiva, millel on kokku 30 000 kasutajat ja kes teevad arvestust 48 000-le firmale. Merit Aktiva kasutajatest on 20 000 Eestis, 6000 Soomes ja 4000 Poolas. Kõikides riikides on programmi ideoloogia ühesugune ning kõik maksumuudatused toimuvad automaatselt. Eriti meeldib Merit Palga ja Merit Aktiva kasutajatele see, et ühe litsentsiga saab arvestust teha piiramatule arvule firmadele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700