Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 1. juuni 2023

Maksugurmaanidele | Füüsiliste isikute ühenduse käibemaksukohustus

Euroopa Kohtu praktikas on läbi käinud mitmed käibemaksukaasused, kus maksukohustus lasub teatud juhul ka füüsilisel isikul või siis isikute ühendustel, mis ei ole juriidiline isik.
Maksuekspert Tõnis Elling
Foto: Andres Laanem

Ühte sellist kaasust on põhjust ka lähemalt analüüsida1. Maksu- ja Tolliameti kodulehel viidatakse füüsilise isiku ettevõtluse puhul FIE regulatsioonile, seega Eestis tegutsevad ettevõtlusega vaid juriidilised isikud ja FIE-d. Käibemaksukohustuse korral räägime enamasti juriidiliste isikute maksustamisest. Käibemaksuseaduse (KMS) § 3 lõike 1 kohaselt on käibemaksukohustuslane ettevõtlusega tegelev isik, kaasa arvatud avalik-õiguslik juriidiline isik, või riigi-, valla- või linnaasutus, kes on registreeritud või kohustatud end registreerima maksukohustuslasena.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700