Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 4. mai 2023

Maksugurmaanidele | Kindlustusteenuste käibemaksu kaasus klaariti ära alles kohtus

Kohtukaasustes vaieldi selle üle, kas teenused on kindlustusteenusega seotud teenused ning kas ja millal tuleb omavahel tihedalt seotud teenuseid käsitleda ühe tehinguna ja maksustada seega ühtemoodi.
Maksuekspert Tõnis Elling selgitab kindlustusteenusega seotud teenuste käibemaksukäsitlust.
Foto: Andres Laanem

Käibemaksudirektiivi artikli 135 lõikes 1 on sätestatud, et liikmesriigid vabastavad käibemaksust kindlustus- ja edasikindlustustehingud, sealhulgas nendega seotud teenused, mida osutavad kindlustusmaaklerid ja kindlustusagendid. Käibemaksuseaduse (KMS) § 16 lõike 2 punkti 1 kohaselt ei maksustata käibemaksuga kindlustusteenust, sealhulgas edasikindlustus- ja kindlustusvahendusteenust. KMS-i mõiste ei laiene kindlustusega seotud teenustele, nii nagu on käibemaksudirektiivis kirjas.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700