Autor: Maret Güldenkoh, Sisekaitseakadeemia Finantskolledž • 14. märts 2022

Mikroettevõtjad pole midagi kuulnud ei raamatupidamisest ega aastaaruandest?

Ei ole mingi uudis, et osad ettevõtjad ei esita majandusaasta aruandeid ja seda mitmeid aastaid järjest. Kui aga uurida, miks see nii on, siis selguvad põhjused, mis on üllatavad ja ootamatud. Vaatame selles artiklis neid põhjusi lähemalt.
Foto: Pixabay

Äriseadustik ütleb, et äriregister võib sellisel juhul määrata trahvi (äriseadustik, ÄS § 71 lg 1 ja 2) või saadab ettevõtjale hoiatuse esitada majandusaasta aruanne kuue kuu jooksul (ÄS § 60 lg 1). Kui ettevõtja eirab seda hoiatust ega anna äriregistrile teada mõjuvatest põhjustest, mis takistavad aruande esitamist, võib äriregister “avaldada väljaandes Ametlikud Teadaanded teate majandusaasta aruande esitamata jätmise kohta ettenähtud aja jooksul ning kutsuda äriühingu võlausaldajaid üles teatama oma nõuetest äriühingu vastu ja taotlema likvideerimismenetluse läbiviimist kuue kuu jooksul, alates teate avaldamisest koos hoiatusega, et vastasel korral võidakse äriühing registrist kustutada likvideerimismenetluseta” (ÄS § 61 lg 2).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700