Autor: Inga Stelmak, Tallinna Tehnikakõrgkooli lektor ja Six Apples Finance OÜ juhatuse liige • 30. september 2021

Erinevad meetodid omahinna arvutamiseks

Sageli öeldakse, et müüme alla omahinna. Mida see tähendab? Toodetele ja teenustele omahinda arvutades saadakse erinevaid meetodeid kasutades täiesti erisugune tulemus. See sõltub sellest, kas omahinna sisse arvutatakse ainult toodete materjalikulud, kõik tootmisega seotud kulud või koguni kõik ettevõtte kulud.
Tallinna Tehnikakõrgkooli lektor ja Six Apples Finance OÜ juhatuse liige Inga Stelmak

Omahind sõltub ka sellest, millist kulujaotusbaasi ehk kulukäiturit kasutatakse, aga ka sellest, kas ettevõttes on kasutusel traditsiooniline või tegevuspõhine kuluarvestussüsteem. Sageli kasutatakse kuluarvestuses lihtsustatud ja tinglikke võtteid, mis viib selleni, et hinnakujunduses tehakse otsuseid moonutatud info põhjal. Siit ka vale omahind ja seega kogu hinnakujundus, millest omakorda tekib küsimus: kuhu jäi kasum? Justnagu kõik oleks tehtud õigesti, kulusid jälgitud ja analüüsitud, aga ikka oleme kahjumis. Miks?

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700