Autor: Risto Käbi, Advokaadibüroo Triniti vandeadvokaat • 30. august 2021

„Teenusepaketid” kriminaalasja kohtumenetluses

Kahtlustatavale pakutakse kriminaalasjas tihti juba esimesel ülekuulamisel võimalust anda allkiri nõusolekule või taotlusele selleks, et kriminaalasi vaadataks läbi mitte üldises korras (üldmenetlus), vaid ühel või teisel moel lihtsustatult. Kas selline pakkumine tuleks vastu võtta ja mis „kaup” see üldse on, mida müüakse?
Advokaadibüroo Triniti vandeadvokaat Risto Käbi
Foto: Olga Makina

Riigil ei ole sugugi ükskõik, milline menetlus valitakse, vaid maha tuleb müüa ikka pigem mõni lihtne ja odav võimalus, mitte klassikaline kohtumenetlus. Süüdistataval (ka juriidilisel isikul) on oma kriminaalasja lahendamisel enamasti vähemalt teatud ulatuses võimalik valida, milliste reeglite alusel kohus otsuse teeb: kas teha „täispikk” üldmenetlus või lihtsustatud protsess. Alati ei hõlma valikuvõimalus kõiki menetlusliike, kuna sõna saavad selles osas sekka öelda ka kannatanu ning muidugi prokuratuur. Millised menetlusliigid tulevad kriminaalasja arutamisel kohtus kõne alla?

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700