Autor: Marianne Lõhmus • 12. aprill 2021

Raamatupidaja ajavõit: TSD esitamine otse raamatupidamisprogrammist

Raamatupidamisprogrammid liiguvad aina rohkem automatiseerimise ja digitaliseerimise suunal, vähendades andmete sisestamise koormust ning võimaldades infol erinevate programmide vahel liikuda. Viimane lahendus, mis raamatupidajate ja palgaarvestajate tööd lihtsustab on TSD aruannete saatmine maksuametile otse programmist.
Foto: Liis Treimann

Kui sarnane lahendus toimub käibemaksuaruannete puhul juba mitmetes raamatupidamistarkvarades, siis TSD aruande automatiseerimise poole ollakse alles teel. Esimeste hulgas on Excellent Business Solutions AS tulnud välja lahendusega, mis võimaldab nende raamatupidamistarkvarast Standard Books saata aruande otse maksuametisse. Ehk enam ei ole vaja aruande faili programmist eksportida ja seejärel e-MTA keskkonda importida.

Maksuameti ülekoormusest tingitud tõrked enam ei mõjuta

See on väga mugav lahendus vältimaks olukordi, kui e-MTA lehel peaks esinema suure koormuse tõttu tõrkeid. Nüüd on otse programmist võimalik esitada juba kinnitatud TSD ja seega ei ole vaja muretseda esitamata deklaratsiooni pärast või jääda ootama võimalust, et e-MTA portaali sisse logida.

Kuidas automaatne TSD esitamine käib?

Vaatame Standard Booksi näitel, kuidas automaatlahenduse kasutamine ja seadistamine käib.

Peale teenuse “TSD edastamine” aktiveerimist kuvatakse Standard Booksi aruandes “Vorm TSD” link “Saada TSD Maksuameti portaali”. Klõpsates lingile, ilmub uus vaheaken, kus saab valida, kas saata deklaratsioon kinnitatud või kinnitamata kujul.

Saates deklaratsiooni Maksuametile kinnitamata kujul, saab deklaratsiooni hiljem e-MTA keskkonnas muuta ning seejärel kinnitada.

Valides “Saada ja kinnita”, saadab programm deklaratsiooni e-MTA-keskkonda kinnitatud kujul. Selle valiku puhul kehtivad kõik e-MTA poolt TSD-le kehtestatud kontrollid ja nõuded. Kui deklaratsioonis on vigu, siis kuvatakse Standard Booksis teade „Päring ebaõnnestus“ koos täiendava informatsiooniga. Kui vigu ei esine, siis on deklaratsioon edukalt e-MTA keskkonda esitatud.

Missugused seadistused on vajalikud?

Et aruandeid esitada Maksuametile otse Standard Booksist, peab e-MTA portaalis lisama Swedbank ASile õiguse andmete edastamiseks masin-masin liidese kaudu. Samuti peab kasutajal, kes saatmisnuppu vajutab, olema vastava deklaratsiooni esitamise õigus.

Lisaks EMTA portaali kasutusõigustele, tuleb teenus aktiveerida ka Standard Booksis. Deklaratsiooni edastamiseks kasutatakse operaatorina turvalist Swedbank Gateway lahendust. Teenuse saab aktiveerida E- teenuste Pangaliidestuste osa all.

Oluline on märkida, et deklaratsioonide esitamise teenust otse Standard Booksist saavad kasutada kõik ettevõtted, ka need, kelle pangakonto asub mujal kui Swedbankis.

Standard Booksi võimaluste ja progammiga saad tutvuda Excellenti kodulehel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700