Autor: Viive Lillemäe, Eesti Autorite Ühing • 7. aprill 2021

Kui maaletooja jätab kassetitasu maksmata, liigub maksmise kohustus müüjale

1. aprillist kehtestati nn kassetimaks, mille kohta esimesed aruanded tuleb esitada juba 20. juulil. Selgitame, kellel lasub maksu kogumise kohustus ja missugune saab olema aruandlus. Lisaks kas tasu kuulub maksustatava käibe hulka ning tuleb eraldi reana arvel välja tuua?
Foto: Pixabay

Justiitsministri käskkirjaga nr 22, 18.03.2021, on Eesti Autorite Ühing kinnitatud erakopeerimise tasu ehk nn. "tühja kasseti tasu" kogujaks aastatel 2021-2023. Vastavalt Autoriõiguse seadusele § 27 lasub erakopeerimise tasu maksmise kohustus esmalt kauba importijal või isikul, kes toob Euroopa liidu riikidest kaupa Eestisse. Maksekohustus tekib importimise hetkel, arvestust selle kohta peab kauba maaletooja ja temal on kohustus Eesti Autorite Ühingule (EAÜ) aru anda. Esmane maksekohustus on ka salvestusseadmete ja/või - vahendite tootjal, kui tootmine toimub Eestis ja arvestust peetakse sellisel juhul toote valmimise hetkel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700