Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 23. märts 2021

Euroopa Kohtu lahend: heauskne müüja saab arveid korrigeerida ka maksukontrolli käigus

Käibemaksudirektiivi 2006/112 artiklis 203 on sätestatud, et käibemaksu tasub iga isik, kes märgib arvele käibemaksu. Sama põhimõte on kirjas ka käibemaksuseaduse (KMS) § 3 lg 6 p 2, mille alusel peab käibemaksu maksma ka maksukohustuslasena registreerimata isik tehingult, mille kohta ta on esitanud arve või muu müügidokumendi, millele ta on märkinud käibemaksusumma. Küll aga kinnitas Euroopa Kohus alles mõned päevad tagasi oma otsuses, et kui maksukohustuslane on ekslikult käibemaksu lisanud, siis võib ta oma vea parandada isegi siis kui maksukontroll on pooleli.
Foto: Raul Mee

Kaasuse asjaolude kohaselt on P Leedus asutatud äriühing, kes andis Leedu veoettevõtjate käsutusse kütusekaardid, mis võimaldavad neil veoettevõtjatel võtta kütust teatavates Poola territooriumil asuvates tanklates. Arvestades, et tema äritegevus seisneb kütuse ostmises Poola tanklatelt, et see seejärel Leedu veoettevõtjatele kütusekaartide abil edasi müüa, väljastas P kütusearved koos käibemaksuga nendele veoettevõtjatele kütuse tarnimise kohta.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700