Autor: Raamatupidaja.ee • 25. veebruar 2021

Eraldised (võõrkapital), reservid (omakapital) ning nende moodustamise ja kasutamise raamatupidamislikest alustest

Finantsaruannete koostamise ajaks võivad olla teada tulevased kulutused või kahjud, mis võivad eeldatavasti tekkida nii pooleliolevatest vaidlustest, antud garantiidest, lubatud täiendavatest toodetest või teenustest, preemiatest või optsioonidest jms. Raamatupidamislikult ei ole samaväärsed tegevused, kus „tulevaste kahjude katteks luuakse reserv“ või „tulevaste kahjude katteks luuakse eraldis“, kirjutavad BDO Eesti asjatundjad Sulev Luiga ja Krista Tarkmees.
Krista Tarkmees

Vaatamata sisulistele erinevustele, on tavakasutuses küllaltki laialdaselt levinud eraldiste ning reservide samastamine. Kuna aga raamatupidamislikult ei ole tegemist kattuva mõistega, siis tekib finantsaruandluse koostajatel oht ja tihtipeale ka õigustus reservide ja eraldiste loomise ja kasutamise kajastamisel lähtuda ebaõigetest arvestus- ja aruandluspõhimõtetest. Siinkohal on oluline mõista, et majandusüksuse raamatupidamisbilanss jaguneb kaheks suuremaks osaks: aktiva (varad) ja passiva (varade tekkimise allikad kas võõrkapitalina ja/või omakapitalina) ning, et eraldised on raamatupidamislikult varade allikana kohustised ehk võõrkapital ning reservid on varade allikana aga omakapital. Näiteks „puhkusetasude eraldis“ näitab majandusüksuse kohustust töötajate ees seoses väljateenitud kuid kasutamata puhkustega, „garantiitööde eraldis“ näitab müüdud toodetega või teenustega seotud hilisemate vajalike kohustuslike tööde maksumust jmt. Sedakaudu, kui majandusüksus moodustaks „puhkusetasude reservi“, tähendaks see sisuliselt, et reservisumma tuleks kas omanike poolt täiendavalt majandusüksusesse (sihtotstarbel) sisse maksta ilma tagastamiskohustuseta (tagastamiskohustuse korral oleks tegemist võõrkapitaliga) ja/või reservisumma tuleks moodustada majandusüksuse omakapitali siseselt (teiste omakapitali kirjete arvelt).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700