Autor: Juta Tikk, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor • 8. jaanuar 2021

Maksevõime ja selle juhtimine

COVID-19 pandeemia on majandusüksuste juhtidele tekitanud keerulise olukorra, sest müügitulu olulise vähenemisega kaasneb paratamatult tasumata laenude ja muude kohustiste kuhjumine, st tekivad likviidsusprobleemid.
Juta Tikk kirjutab maksevõime juhtimisest
Foto: Meeli Küttim

Termin „likviidsus” on kahetähenduslik. Likviidsus on võime vara kiiresti ja võimalikult väikeste kulutustega raha või muu likviidse vara vastu vahetada. Likviidsus on ka majandusüksuse võime täita olemasolevaid ja uusi kohustisi, st maksevõime. Eeltoodust tulenevalt eristataksegi nii varade kui ka kohustiste likviidsust. Likviidsete varade all mõistetakse kõiki varasid, mida saab kiirelt rahaks muuta ja kasutusele võtta, kaotamata sealjuures oluliselt nende väärtust. Kõige likviidsem vara on raha, seejärel hoiused, lühiajalised väärtpaberid, nõuded ostjate vastu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700