Autor: Raamatupidaja.ee • 14. mai 2020

Värbamisekspert Ketlin Kasak: 6 praktilist nõuannet, kuidas valida parim töötaja

Human Resources Solutionsi juht ja värbamisekspert Ketlin Kasak jagab kogemusi, mida on talle õpetanud 11 aastat personalitöös ja värbamises, 7000 isiklikult läbi viidud töövestlust ja 250 erineva ametikoha värbamist. Põletavale küsimusele, mida tahab teada iga ettevõtja - kuidas siis leida endale parim töötaja, annab ta vastuse läbi oma hinnaliste kogemuste.
Värbamisspetsialist Ketlin Kasak soovitab värbamisel järgida oma sisetunnet, kuid soovitab vajadusel visata ka kulli ja kirja.
Foto: Riina Vaikmaa

Kuidas valib värbamisspetsialist siis parimaid töötajaid, kui värbamisprotsess on jõudnud lõpusirgele ja sõelale on jäänud veel viimased kandidaadid? Ketlini kuus praktilist nõuannet:

1. Mida ütleb Sinu sisetunne?

Kui peaksid ütlema esimese nime, kes tööle saab, siis kes see oleks? Sisetunne ei valeta, kuula seda. Kes tundub õige valik? Proovi keskenduda südamele ja sellest lähtuvalt leida õige inimene. Ära jää liiga palju analüüsides seda õiget otsima. Usalda oma sisetunnet - see teab rohkem kui arvata oskame.

2. Aruta kolleegide ja teiste juhtidega

Kui ise oled ummikus, siis aruta teistega. Küsi oma meeskonna käest, jaga nendega kandidaatide kohta infot, las nad aitavad otsustada. Sageli on üheskoos arutades kergem lahendust leida ning meeskonnale väga meeldib, kui ka nende arvamust on otsustamise protsessis küsitud.

3. Aruta teemat ka kellegi neutraalsega

Aruta kellegagi, kes on väljaspool ettevõtet, aga keda saad usaldada. Kandidaatidest rääkides, ära kasuta nende nimesid, et vältida andmete lekkimist, kuid jaga neutraalse inimesega oma mõtteid, kahtlusi, eelistusi. Tihtipeale on kõrvalseisval inimesel hoopis teine lähenemine, uued küsimused või pole hinnanguid, tänu millele saad pelgalt asjast rääkides ise õige vastuseni jõuda.

4. Kui vaja tee inimeste kohta tabel plussidest ja miinustest

Vahel on vaja emotsioonid välja lülitada ja lähtuda ainult ratsionaalsest aspektist. Tee kandidaatidest tabelid, kuhu paned kirja nende tugevused ja nõrkused või sinu kahtluse kohad. Nüüd vaata - mis Su ees olev tabel räägib? Kellel on kõige rohkem tugevusi, kelle nime taga kõige enam kahtlusi?

5. Viska kulli ja kirja või tõmba loosi

Kui kandidaate on kaks, siis viska kulli ja kirja. See on hea taktika kontrollimaks, kas teed õige otsuse - kui soovid sisimas näiteks inimest, kes on “kulli” all ja mündil tuleb “kiri”, peaks tekkima esimese reaktsioonina pettumus. Kuula seda tunnet, sest sisetunne on suunanäitaja. Loosist peaks tulema see inimene, kes tundub lotovõiduna!

6. Vähenda valikut

Viie kandidaadi seast on oluliselt raskem valida kui kahe vahel. Seega hakka valikuid vähendama. Jäta viiest välja kõige nõrgem, seejärel vali nelja seast kõige nõrgem, seejärel vali nelja seast kõige nõrgem. Sama kolme seast ning kui alles on kaks kandidaati, siis vaata, kumma valimine Sinus parema tunde tekitab. Üldjuhul üks tekitab parema, teine kehvema tunde. Vali alati see parem!

Ühtlasi on Ketlin raamatu “Kuidas värvata ja hoida parimaid inimesi?” autor. Raamatu kirjutamisel tugines ta aastatepikkusele kogemusele, mil on jaganud põhilisi HR- ja värbamisalaseid teadmisi oma klientidele ning lisaks võitnud ka erinevate valdkondade tegevjuhtide, ettevõtete omanike, HR-spetsialistide- ja personalijuhtide usalduse.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700