Autor: Raamatupidaja.ee • 4. märts 2020

Käibemaks eraisikult ostetud kinnistu müügil

Veidi üle aasta tagasi ostis käibemaksukohustuslane ettevõte eraisikult kinnistu (garaažiboks). Nüüd soovib selle maha müüa. Kas müügiarvele tuleb lisada 20% KM?

Vastab Tõnis Elling: Kasutuses olnud ehitisega kinnistu müük on maksuvaba käive ehk 20% ei lisata. Kui see garaažiboks oli põhivarana arvel, siis see ei mõjuta ka jooksva aasta proportsiooni arvestust.

Kui garaažiboks müüdi kui vallasasi (ei ole kinnistusraamatus mingil põhjusel), siis on see ikkagi maksuvaba käive, sest KMS käsitleb ehitist kui vallasasja nagu kinnisasja.

Kinnisasja käibemaksuarvestus on üks keerukamaid käibemaksu teemasid, kuna erinevalt käsitletakse käibemaksu krundi, eluruumi, kasutatud eluruumi ja mitteeluruumi puhul – ostu- ja müügitehingutes ning remontimisel.

Kutsume Teid osalema praktikumil „Kinnisvara raamatupidamine ja maksundus“, kus tulevad käsitlemisele järgnevad teemad:

• Kinnisasja mõiste käibemaksuseaduse tähenduses.

• Kinnisasja müügi käibemaksuga maksustamise reeglid.

• Kinnisasja rent, üür ja kasutusvaldus.

• Kinnisasjaga seotud teenused.

• Kinnisasjaga seotud teenuste käibe tekkimise koht.

• Sisendkäibemaksu mahaarvamine kinnisasja ostul.

• Siseriiklik pöördmaksustamine.

• Sisendkäibemaksu ümberarvestamise kohustus ja meetodid.

• Aktuaalsed kohtulahendid kinnisasjade maksustamisel.

Praktikumil räägitakse näidete toel olulisematest kinnisasja käibemaksuga maksustamist puudutavatest sätetest ja kohtulahenditest ning tuuakse elulisi näiteid, kuidas mõistlikumalt kinnisasja äri korraldada. Olulisemates kaasustes räägitakse ka tulumaksukohustusest kinnisasja müügil.

Praktikumi viib läbi Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja, õppejõud ning käibemaksu raamatu autor Tõnis Elling. Praktikum toimub 16.04.2020, Tallinnas Radisson Blu Hotel Olümpia konverentsikeskuses.

Tõnis Elling koolitusel Radisson Blu Olympia konverentsikeskuses.
Foto: Eiko Kink
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700