Autor: Raamatupidaja.ee • 21. veebruar 2020

Jaanuari inflatsioon oli ajutistel põhjustel madal

Statistikaameti andmetel langesid hinnad jaanuaris eelmise kuuga võrreldes 0,4 protsenti ning aasta varasemaga võrreldes aeglustus tarbijahinnaindeksi tõus 1,6 protsendile. Energia ja toidu kallinemise tõttu kiirenes inflatsioon euroalal 1,4 protsendini.

Möödunud aasta sügisel, eelkõige väliskeskkonna nõrkuse tõttu, langes inflatsioon Eestis alla 2 protsendi ja on sarnasel madalal tasemel olnud ka järgnevatel kuudel. Seda on soosinud erinevate tegurite kokkulangemine. Kui detsembris lisandus vee hinna odavnemine Tallinnas, siis aasta alguses kandusid suuremal määral tarbijahindadesse sooja talve mõjud.

Keskmisest kõrgem temperatuur Eestis ja Põhjamaades on põhjustanud elektri börsihinna olulise languse, mille tulemusena oli elekter majapidamistel ligi 18 protsenti odavam kui aasta tagasi. Lisaks olid riiete hooajalised allahindlused viimaste aastate suurimad, kus samuti oma osa ilmastikuoludel. Arvestades juurde ka mullu suvel toimunud alkoholi aktsiisimäära langetuse, oli erinevus euroala inflatsiooniga jaanuaris marginaalne.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700