Autor: Raamatupidaja.ee • 13. november 2019

Raamatupidaja ei ole enam robotlik andmesisestaja või andmete tarnija, ta on juhi esmane nõustaja

12.-13. novembril Kultuurikatlas toimuval PwC (PricewaterhouseCoopers) aastakonverentsil „Raamatupidamine ja maksud aastal 2020“ käsitleti kõiki olulisi muudatusi, millega finantsjuhid ja raamatupidajad saabuval aastal oma töös arvestama peaksid. Kõige intrigeerivam teemakäsitlus puudutas küsimust, kas robotid võtavad raamatupidajate töö lähitulevikus üle.

Majandustarkvarafirma Directo juhi Martin P. Rinne sõnul on juba täna raamatupidajatel ja finantsjuhtidel hoopis teine roll kui mõned aastad tagasi: „Ärimudelid on muutunud ja staatilisest andmete sisestajast või esitajast on saanud juhi nõustaja. Tänapäevane juht vajab ja ka oskab tarbida dünaamilist infot, seega peab andmetöötluse automatiseerimise abil tagama, et raamatupidaja ressurssi saaks andmete sisestamise asemel kasutada hoopis nende asjatundlikuks tõlgendamiseks. Minu kogemuse põhjal on paljud raamatupidajad ning finantsjuhid juba täna tippjuhtide jaoks hindamatu väärtusega nõustajad,“ sõnas Rinne.

Mahupõhise kindlustusvahenduse platvormi Cachet kaasasutaja ja tegevjuht Hedi Mardisoo lisas, et tema kui nn uue majanduse ettevõtja näeb ka finantsjuhi rolli täiesti uuena. „Tegevjuhina teen äri ja toote arendamisel tihedalt koostööd finantsjuhiga, kelle roll on sisuliselt aidata ehitada finantsprotsess üles sellisena, et tema ja raamatupidaja roll ettevõtte igapäevatöös oleks minimaalne. Kõik, mis võimalik, on mõistlik kohe automatiseerida, see on uue toote ehitamisel selgelt lihtsam kui vana mudeli muutmisel. Selle tulemusena on meie ettevõtte finantsinimeste roll järjest enam nõustav ning liigub rohkem andmeanalüütiku profiili suunas,“ sõnab Mardisoo.

Tegutsedes jagamismajanduse kindlustusvaldkonnas leian, et üheks kiiduväärt riigi initsiatiiviks on ettevõtluskonto, kuigi lahenduse ja motivatsiooni kallal saab veel tööd teha, et sihtgrupp selle laialdasemalt omaks võtaks. Samm õiges suunas igatahes,“ lisab ta.

Andrus Aaslaid, PwC intelligentsete tehnoloogiate valdkonna juht

Andrus Aaslaid, kes veab PwC Eesti intelligentsete tehnoloogiate valdkonda, näeb oma töös igapäevaselt, et AI ehk tehisintellekt on sageli mingi müstifitseeritud kuju, keda ehk liigselt kardetakse. „AI´le tuleks öelda, millised on kasutatavad andmed, püstitada hüpotees, sisestada nn treeningprogramm ning koolitada teda, kuidas tegutseda siis, kui andmed muutuvad. Olen tugevalt seda usku, et turg hakkab muutuma siis, kui keegi teed näitab ehk et kui turul on keegi, kes on oma andmeanalüüsis teistest tunduvalt efektiivsem. Ühel hetkel ei saa enam inimestega masina vastu, sest kiirus saab määravaks. Me lihtsalt pole mingil hetkel võimelised tegema oma ärianalüüsi ja -otsuseid nii kiiresti, kui see võiks vajalik olla,“ usub Aaslaid, kuid kinnitab, et temagi näeb seeläbi vaid raamatupidaja ning finantsjuhi töö põnevamaks muutumist. „Tuleviku finantsinimene on osaliselt ka IT-inimene, see on selge,“ võtab Aaslaid teema kokku.

Hedi Mardisoo, Cachet kaasasutaja ja tegevjuht
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700