Autor: Kadri Penjam, vabakutseline ajakirjanik • 19. oktoober 2020

Arvestusala Edendaja kandidaat nr. 2: Sander Aasna, Maksu- ja Tolliameti avalike teenuste valdkonna juht

Juba 30. oktoobril anname koostöös Excellent Business Solutionsiga välja Arvestusala Edendaja 2020 tiitli inimesele, kes on tegutsev arvestusala valdkonnas või seda tugevalt mõjutanud.

Maksu- ja Tolliameti avalike teenuste valdkonna juht Sander Aasna on kasvanud suure pere vanima lapsena. Juba varakult iseseisvununa on ta alati teadnud, et tulemused realiseeruvad töö ja pingutuste kaudu ning oma unistuste eest tuleb osata seista. Kõige olulisemaks peab ta aga eesmärgikindlust ning tahtmist ja oskust vajalikku täide viia.
Maksu- ja Tolliameti avalike teenuste valdkonna juht Sander Aasna
Autor: Meeli Küttim

Ennekõike peab töö kätkema endas väärtust ja tulemust – teadmist, mida, miks ja mille nimel teeme. Seda on Sander maal kasvanuna ja varakult iseseisvaks saanuna alati hinnanud. Lõpetanud Leies põhikooli, suundus ta edasi õppima Lähte Ühisgümnaasiumi, mis tähendas ühtlasi kodust eemaldumist, klassikalise lapsepõlve lõppemist ja ühiselamusse kolimist. Kuid Sandri jaoks oli uus algus huvitav – meediakallakuga gümnaasiumist oli ta juba ammu unistanud.

Päeval tööl, õhtul koolis

Põnevad gümnaasiumiaastad seljataga, täitis Sander kohustuse kodumaa ees, 11 kuud vältava ajateenistuse, kus läbis ühtlasi nooremallohvitseri kursuse ja oli viimased pool aastat rühmavanema rollis, saades lõpuks vanemseersandi auastme. Sealt sai ta ka esimese juhtimiskogemuse, vastutades 45 inimese distsipliini ja varustuse eest.

Järgmine eluetapp oli loomulikult kõrghariduse omandamine. Sest haridust, seda on tema peres alati osatud väärtustada. „Kõigepealt astusin Tallinna Ülikooli ajalooinstituuti, kuid sain peagi aru, et kuigi ajalugu mulle väga meeldib, ei paku see valdkond minu jaoks tegelikult piisavalt väljakutseid karjäärimaastikul, ning seetõttu otsustasin asuda õppima Mainori Erakõrgkoolis ärijuhtimist ja turundust. Sel ajal sai tuule tiibadesse ka minu karjäär, sest läksin õpingute kõrvalt tööle internetiturunduse agentuuri. See oli kiire ja põnev aeg – päeval tööl ja õhtul koolis –, kuid sain hakkama ning nõnda sai pandud tugev põhi ka tööelule,” tõdeb Sander tagasi vaadates.

Sandril on omast kogemusest olemas soovitus kõigile noortele: julge pealehakkamine on pool võitu! Nimelt tegutses ta ise tollal just selle soovituse järgi, astudes ilma varasema töökogemuseta internetiturunduse agentuuri uksest sisse ja küsides, ega neil pole talle tööd pakkuda. Selgus, et oli, ja nõnda nendibki Sander nüüd, et kui ei julge oma unistuste eest seista, siis ei tea ka, milline uks võib elus avaneda. „Ja nagu väikeses ettevõttes ikka, pidin olema seal töötades justkui Hunt Kriimsilm – multifunktsionaalne –, mis andis mulle tõelise elukooli,” muigab ta möödunut meenutades.

Arvestusala Edendaja tiitli anname välja raamatupidajate päeva konverentsil. Tule kohale või vaata veebiülekannet, rohkem infot SIIN!

Sellest ajast pärineb ka Sandri esimene kokkupuude raamatupidamise ja finantsarvestusega. Nüüd ütleb Aasna, et ega tal varajases nooruses polnud tegelikult kunagi otsest eesmärki jõuda raamatupidamis- või rahandusvaldkonda. „See on võimaluste kaudu niimoodi kujunenud ning nüüd olen otse loomulikult rahul sellega, kuhu ja milliseid teid pidi olen jõudnud,” lisab ta. Küll aga kinnitab Sander, et muidugi on olnud alati teatud tegurid-aspektid, mille alusel oma töid ja tegemisi planeerida, ning eesmärgid, milleni plaanis jõuda.

Tööd ei tohi karta – see teadmine on viinud edasi

Milline on olnud aga Sandri tööalane edulugu? „Töö tegemine on mulle tuttav juba maast madalast. On olnud perioode, kus ma midagi muud eriti ei teinudki kui tööd. Kui põhikooli- ja keskkooliaegsed vaheaegade töökogemused kõrvale jätta, sai minu tööelu alguse filmiproduktsiooni valdkonnas, kus leidsin rakendust oma keskkooliõpingutele. Tegin mainefilme, reklaame – olin ühtaegu nii operaatori rollis kui ka postproduktsiooni puldis. Kui aga päris tööelu juurde jõuda, siis, nagu juba mainitud, leidsin ülikooli kõrvalt väljundi interneriturunduses, kus töötasin projektijuhi ja koolitajana,” on Sandri sõnul alati üks asi viinud loogilise jätkuna teiseni.

Esimese suurorganisatsioonikogemuse sai ta Elionis, kuhu suundus tööle 2011. aastal ja kust liikus 2012. aastal edasi Eesti Posti, mis oli tollal murranguliste muutuste äärel. „Eesti Postis tegelesin postiteenuse digiteerimisega äriklientide jaoks. See oli edasiminek, mis võimaldas äriklientidel oma füüsilised kirjad üle anda elektrooniliselt, hoides nõnda kokku nii aega kui ka raha ning säästes keskkonda. Edasi tuli veel põnevam aeg, kui osalesin Eesti Posti muutumises Omnivaks ja võtsin poole pealt üle kogu e-kanalite lõigu selles projektis. Võin öelda, et e-kanali võtmes ei olnud tegu pelgalt logo- ja nimevahetusega, vaid lansseerida tuli täiesti uuel äriloogikal põhinev e-teenindus ning ümber disainida teenused kogu Baltikumis.

Arvestusala Edendaja 2020

Tunnustame koos valdkonna tegusaid inimesi - anna oma hääl SIIN!

Selle projekti tempo oli tohutu, mis väljendus keskmiselt 16/7 tööpäevades umbes kaheksa kuu jooksul. Meeskond, kellega koos seda kõike tegime, oli ühtehoidev ja äärmiselt eesmärgikindel. Hindan kolleegide pingutusi väga kõrgelt – see aeg näitas, milleks olime suutelised,” meenutab Sander, lisades, et Omnival oli tema jaoks veel üks väljakutse ootel: nimelt asus Sander seejärel juhtima sealset e-arvete äriüksust, mis hõlmas tohutult erinevaid aspekte ja oli äärmiselt arendav. Samuti oli ta ITL-i e-arvete toimkonna üks looja ja juht. Kuid igal asjal on oma algus ja lõpp.

„Pärast viit aastat tundsin, et mul pole e-arvete ärile enam uut lisaväärtust anda, tiim vajas uut juhtimist ja ka mina ei arenenud enam isiklikust vaatenurgast võttes edasi. Kuna paigaltammumist ma ei talu, otsustasin, et on aeg leida uus väljakutse, ning nüüd olen Maksu- ja Tolliametis, kus minu valdkond on avalike teenuste edasiarendamine klientide heaolust lähtudes ning Maksu- ja Tolliameti strateegiat ellu viies,” võtab Sander kokku oma tööalased eesmärgid praegusel ametikohal.

Sander Aasna soovitus raamatupudajatele

„Tahan öelda ka kõige olulisema soovituse raamatupidajatele: julgege alati proovida uusi lahendusi ja võimalusi. Väärtustage oma teadmisi ja aega! Kõik uuendused on mõeldud meie elu lihtsustama,” on edu võti Sandri sõnul ikkagi avatud meele ja julge pealehakkamisega uuendustega kaasaminek. „Raamatupidaja töö on kindlasti juba praegu teistsugune kui oli eile ja on seda homme – üha suurema kaalu saab oskus tõlgendada, nõustada, teha parimaid otsuseid olemasolevast informatsioonist lähtudes. Eesmärk on ettevõtte arengu jaoks ja isiklikust arengust lähtudes tugevama finantsvaate loomine – mitte rutiinne andmesisestus,” on Aasna sõnul raamatupidaja roll olla ettevõtte juhtkonna parem käsi seaduste maailmas võrreldes varasema ajaga üha suurem.

Kes on Arvestusala Edendaja?

Läbi aasta vahendab raamatupidaja.ee arvestusala valdkonnas tegutsevate ja/või seda tugevalt mõjutavate inimeste töiseid saavutusi ja parimaid praktikaid. Koostöös Excellent Business Solutionsiga valime ajakirja kaanepersoonide seast välja arvestusvaldkonda sel aastal kõige enam mõjutanud professionaali.

Ülevaade tänavustest kandidaatidest on SIIN!

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700