Lühi- või pikaajaline finantsinvesteering?

Investeerimine ei ole enam ammu üksnes finantsgurude pärusmaa. Investeeringuid teevad nii selleks spetsiaalselt loodud firmad kui ka ettevõtted, kelle igapäevane tegevusala on hoopis kaubandus, ehitus, tootmine või muu.

Kuidas kajastada finantsinvesteeringuid ettevõtte raamatupidamises ning mille järgi jaotatakse investeeringud lühi- ja pikaajaliseks?

Bilansikirjel „Lühiajalised finantsinvesteeringud“ kajastatakse kauplemiseesmärgil hoitavaid väärtpabereid: osalusi teiste ettevõtete omakapitalis (aktsiad ja osad), teiste ettevõtete emiteeritud võlakirju lunastustähtajaga kuni üks aasta (või ka pikema lunastustähtajaga, kui juhtkonnal on kavatsus need realiseerida ühe aasta jooksul), osalusi fondides ja muid sarnaseid investeeringuid.

Pikaajalise finantsinvesteeringuna käsitatakse investeeringuid tütar- ja sidusettevõtetesse, pikaajalisi investeeringuid aktsiatesse või võlakirjadesse ja muid pikaajalisi nõudeid (näiteks antud pikaajalised laenud või edasilükkunud tulumaks).

Lühiajalisi finantsinvesteeringuid iseloomustab asjaolu, et ettevõttel on kavatsus ja võimalus realiseerida need investeeringud ühe aasta jooksul.

Kui ettevõte küll soovib oma finantsinvesteeringuid müüa lähema aasta jooksul, kuid investeeringu vähese likviidsuse tõttu on müük vähetõenäoline (näiteks mittekaubeldavad aktsiad), on konservatiivsem näidata kõnealuseid investeeringuid pikaajalistena.

Kui investeeringute raamatupidamine tundub keeruline või isegi hirmutav, tule koolitusele "Finantsinvesteeringute raamatupidamine". Koolitus on suunatud raamatupidajatele, finantsjuhtidele ja ettevõtte juhtidele ning annab põhjalikku ülevaate väärtpaberite kajastamisest ning finantsinvesteeringute väärtuse mõõtmisest.

Lisaks praktilised soovitused finantsinvesteeringute igapäevase arvestuse korraldamiseks.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Marianne Lõhmus
Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700