Uudised
Ainult tellijale

Raha ajaväärtus, II osa

Rääkides raha väärtuse muutumisest aja jooksul finantsarvestuse vajadustest lähtudes, käsitleme nii raha tulevast kui ka nüüdisväärtust, kusjuures mõlemad arvutatakse liitintressi (compound interest) meetodil.

Juta Tikk käsitleb raha väärtuse muutumist aja jooksul   Foto: Meeli Küttim

Raha maksmine või laekumine võib toimuda üksikute maksetena või maksete jadana. Võrdsete osasummade regulaarse maksmise või laekumise korral võrdsete ajavahemike tagant kogu lepinguperioodi vältel, see tähendab esimese makseperioodi algusest kuni viimase makseperioodi lõpuni, on tegemist annuiteediga (annuity). Kui aga maksed või laekumised toimuvad lõputult, on tegemist perpetuiteediga (perpetuity). Perpetuiteedi kõige lihtsamad näited on investeering, millelt investor saab perioodiliselt tulu piiramata aja jooksul, nt dividend eelisaktsiatelt, ja iga-aastane fikseeritud summaga väljamakse sihtotstarbelisest fondist. Igavesti kestvad perioodilised maksed võivad olla ka konstantse juurdekasvuga.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700