Autor: Marianne Lõhmus • 8. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks värvata välismaalt?

Eesti tööturg on väga aktiivne – tööhõive määr ei ole viimase 20 aasta jooksul olnud kunagi nii kõrge ja töötuse määr nii madal. Vabu ametikohti on palju, aga vajalikke töötajaid napib. Töötajate leidmine ja enda juurde tööle meelitamine on muutunud järjest keerulisemaks – kandidaadid ei vasta kirjadele, ei tule kokkulepitud kohtumisele ja loobuvad pakkumistest.
Foto: pixabay

Triin Visnapuu-Sepp, Work in Estonia programmijuht rääkis Palgainfo Agentuuri konverentsil: „Värbamistrendid 2019“ välisspetsialisti värbamisest. Triin ei survesta välisspetsialisti värbama, kuid toob välja välistöötaja kasumlikkuse kogu ettevõtte perspektiivis:

- ainulaadsete oskustega asjatundjad;

- ettevõtte töötajate võõrkeele oskus paraneb;

- ettevõtte ekspordivõimekus võib täieneda;

- mitmekesine meeskond suurendab ettevõtte tootlikkust ning ka kasumit;

- töötajaskonna probleemide lahendamise oskused paranevad ja muutuvad loomingulisemaks.

Olulised tegevused enne värbamist

1. Analüüsi eesmärke, kasutegureid, riske, kulusid, tähtaegu

Välismaalasest töötaja värbamine võib võtta kauem aega kui kohaliku töötaja palkamine, seega varu selleks piisavalt aega. Kuigi välisvärbamisele võib kuluda rohkem raha ja aega kui kohaliku töötaja leidmisele, keskendu välismaalasest töötaja palkamise kasuteguritele. Kui su ettevõte ekspordib välisturgudele, siis on kasulik palgata nendest riikidest pärit töötajaid, kust saad juurde tuua vajalikke teadmisi.

2. Vali sihtriigid

Mõtle strateegiliselt. Millise riigi tööjõuturg võib olla su äri jaoks kõige kasulikum? Enne üleilmsele värbamismissioonile minekut tuleb arvestada värbamistavadega, mis võivad olla riigiti väga erinevad. Uuri sihtriigi värbamiskanaleid ja head tava. Vajaduse korral pöördu mõne sealse värbamisagentuuri poole, kes aitab sul mõista kohaliku kultuuri eripära.

Tegele nõuete täitmisega. Küsi riigiasutustelt teavet viisa, lühiajalise töötamise registreerimise, sotsiaalkindlustuse, maksude ja muude formaalsuste kohta.

Kontrolli, et sa täidad tööandjana kõiki seadusest lähtuvaid kohustusi. Vii end kurssi viisa, sotsiaalkindlustuse ja muude vorminõuetega, mis puudutavad välismaalasest töötaja palkamist. ELi kodaniku ja kolmanda riigi kodaniku palkamist reguleerivad eri õigusaktid. Uuri rohkem migratsiooni kohta ning küsi nii politsei- ja piirivalveametilt kui ka haigekassalt täpsemalt, milliseid dokumente on palgataval välisspetsialistil ja ta perel vaja. Lisaks võid sa kasutada kolimisfirma abi, kes aitab korraldada välismaalasest töötaja rahvusvahelist ümberasumist.

3. Kutsealane tunnustamine. Uuri reguleeritud kutsealade kohta Eestis

Kutsealase tunnustamise abil saab inimene, kellel on välisriigi kutsekvalifikatsioon, tegutseda Eestis reguleeritud kutsealal või -tegevuses. Eestis reguleeritud kutsealade nimekiri on toodud akadeemilise tunnustamise agentuuri veebilehel.

4. Mis on su ettevõttes välisspetsialisti jaoks ligitõmbavat?

Kas sul on tööandjana hea maine? Miks peaks andekas spetsialist kolima Eestisse ja töötama su ettevõttes? Mis on su töötaja väärtuspakkumine?

Inimeste liikuvuse uuringute põhjal kolitakse välisriiki peamiselt selleks, et saada uusi kogemusi, panna end proovile ning suurendada võimalusi teha karjääri. Tänapäeval on töötajatele üha olulisem leida tähendusrikas ja südamelähedane töö. Too tööpakkumises selgelt ja tugevalt välja, kuidas su ettevõte suudab neid eesmärke täita.

Kas su töötajaskond on valmis töötama koos kolleegiga, kes on pärit teisest kultuurist ja räägib võõrkeelt? Kas su töötajad on valmis suhtlema iga päev võõrkeeles? Enne uue kolleegi saabumist mõtle läbi igapäevased tegevused.

Välisvärbamise toetus

Välisvärbamise toetuse abil soovitakse toetada välisriigist info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ning loodus- ja tehnikateaduste tippspetsialistide värbamist, mis aitaks leevendada tippspetsialistide puudust kõikides sektorites. Toetuse suurus on 3000 eurot värvatud spetsialisti kohta. Selle toetuse abil saab ettevõte osaliselt kompenseerida välisvärbamisega seotud kulusid (nii EL-ist kui ka kolmandatest riikidest värvates).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700